Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Fakta är dock fakta

Dan Josefsson är lite av kulturjournalistikens egen Gunde Svan. Full av energi, ja nästan hurtig i sitt angreppssätt. Ändå hjälper det inte. Lika trött som TV4:s nysatsning på Fångarna på fortet med Gunde och Agneta känns, lika svagt är nyhetsvärdet på de fakta som Josefsson i triumfatorisk ton skriver om på Aftonbladets kultursidor.
Han försöker mödosamt leda i bevis att Expressens scoop om Jan Guillou inte är något scoop. Och att Guldspadejuryn gjort bort sig som belönat avslöjandet.

Josefsson tror sig ha hittat de sju nycklarna till gåtan Guillou och slutsatsen är naturligtvis att han aldrig var någon agent. Ett svar som skulle gjort även Fader Forah besviken. Det är nämligen nonsens.
Att Säpo, i de dokument som Josefsson tagit del av, aldrig lyckades belägga att Guillou var agent beror på att de inte kände till hans möten med Jevgenij Gergel. För Expressen har Guillou själv berättat om de avancerade metoder med chiffer och koder som de utvecklade för att kunna träffas i hemlighet.

Det är visserligen riktigt att Gergel umgicks med många journalister utan att Säpo för den sakens skull betraktade dem som Sovjetagenter. Guillou var dock ingen journalist i mängden. I fem års tid lämnade han information till denne KGB-veteran och tog emot svarta pengar som betalning. Han berättade inte för någon vad han höll på med. Han skrev inte en rad. Bara Guillou själv har kunnat styrka uppgiften om att arbetet bedrevs i journalistiskt syfte.

Det Expressen publicerade var sant. Ingen har hittills kunnat beslå tidningen med något sakfel. Hurtbullen Josefsson försöker tappert och radar flitigt upp papper som ska vittna om motsatsen. Aftonbladet utlovade en artikel om ”Expressens förlorade heder”. Det man levererade var i stället en studie i ohederlighet, av utelämnade fakta och halvsanningar.