Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Hilton

Gudmundsons guppande axlar

Tryggare kan ingen vara än en ledarskribent som parkerat ändalykten på den mediala punschverandan och fyrar av studentikosa gapskratt över samtiden.
Tidigare i veckan garvade Svenska dagbladets fingertoppskänslige Per Gudmundson läppen av sig över de fängslade svenska journalisterna i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson, i en uppdatering på Facebook.
”Du där, vill du sova på filt, jag sa du där, äta somaliskt vilt, jag sa du där, som aldrig ser det futilt att söka svärta ner Carl Bildt”, lyder en av raderna.
I Dagens media viftar Gudmundson bort kritiken: ”Humorlösa människor finns det alltid”.
Ja, fan ska vara satiriker i lilla landet lagom. Det vet Gudmundson. I våras polisanmälde han ett satiriskt dödshot i tidskriften Galago och är alltså väl medveten om var humorgränsen går. Och när mikroskopiska aktivistgruppen Queerinstitutet härom året arrangerade uppenbart satiriska tillställningen Heterohatets dag ockade sig svensk ledarjournalistiks svar på Adde Malmberg över arrangemanget.
Men det är klart. Queerinstitutet sparkade uppåt, medan Gudmundson riktar sparken i motsatt riktning. Moderaterna må ändra partiprogram och värdegrund, men svensk högerhumor är sig lik.