Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför behövs det fler tjejer på berget

Att vistas på berget i vintermiljö är frid för alla sinnen.
Särskilt när man rör sig en bit bort från stimmiga liftsystem och stressiga pister. Det finns inget som ger mig sådan själaro som tystnaden och det  sceniska skådespel som utspelar sig när man tagit några stavtag ut i det outforskade.

Skidor har varit en del av mitt liv sedan barnsben. Och en stor del av den jag är under många år. Om jag bara får använda ett ord som beskriver mig får det bli skidåkare. Inte för att jag nödvändigtvis är sylvass utför eller kan allt om sporten. Utan för att jag älskar den.
Extra roligt blir det när man hittar likasinnade att dela upplevelserna med. Och det har jag haft turen att göra under alla resor kors och tvärs över svenska fjäll, europeiska alper, amerikanska berg och kanadensiska toppar. Ofta har jag varit den enda tjejen. Och lika ofta har jag undrat varför det är så. Berget är ju en plats för alla.

Foto: Systrar i bergen
Foto: Systrar i bergen

Johanna Nygård, 30, tog sina funderingar ett steg längre. Hon startade resebyrån ”Systrar i bergen” som erbjuder skidresor för tjejer och kvinnor i alla åldrar på alla åknivåer.
– Vi upplever att det idag är få tjejer på berget och vi är övertygade om det finns ett intresse att ta mer plats och en vilja att resa till bergen, berättar Johanna.
– Systerskapet förmedlar en ton av att alla är välkomna och vi skalar bort tuffa attribut som prestation, action, extremsport och så vidare.

Foto: Emma Lindberg
Foto: Emma Lindberg
Johanna Nygård, 30, följde drömmen.
Johanna Nygård, 30, följde drömmen.

Johanna stod för första gången på skidor som fyraåring. Men livet ville annorlunda och det brinnande intresset väcktes inte på allvar förrän Johanna fyllt 27. 10 år hade gått sedan hon sist stod på skidor och suget efter att göra en vintersäsong började pocka på.
– Med ett växande intresse för skidor och ett större behov av att vara utomhus så räckte det inte längre med att drömma om en vintersäsong i fjällen. Jag gav mig själv två val. Antingen skulle jag fortsätta drömma och åka skidor under semesterveckorna eller så skulle jag satsa på att göra en vintersäsong som jag drömt om de senaste fyra åren.

Foto: Emma Lindberg
Foto: Emma Lindberg

Säsongen 14/15 slutade med flera resor till snöklädda berg. Var resa med nya insikter. Det var under en av alla dessa resor som Johanna tillsammans med vännen Emilia kom på idén att starta en resebyrå bara för tjejer.
Idén blev till verklighet och i vinter arrangeras tre resor till Monterosa i Italien.
– Du kan resa med oss oavsett om det är ditt första besök till alperna eller om du vill utmana dig själv ytterligare i din åkning och träffa nya vänner.

Jag håller alla tummar för framgång och fler tjejer på berget!

/Jenny