Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Insnöad

Flygbolagen där skidorna reser gratis


Ta flyget ut i pisten.

Men slipp gå på niten att tvingas betala extra för utrustningen.
Här är flygbolagen som låter skidorna resa gratis.

Vintern nalkas och med den härliga resor till alper och fjäll. Men se upp när du bokar flyget om du reser med egen utrustning. En billig biljett kan lätt skena i pris om man råkar missa de extra avgifterna.
Resesöksajten Skyscanner har kartlagt prisbilden för skidutrustning hos 10 populära flygbolag. Sammanställningen visar att en skidresa med Ryanair eller Norwegian kan bli dyrare än väntat. Mellan 300 och 600 kronor kostar det att checka in skidorna – enkel resa.
Hos SAS och Lufthansa är utrustningen gratis förutsatt att man bara checkar in ett kolli.
– Genom att göra sin hemläxa och även se över antal incheckade bagage kan man få en prisvärd skidresa utan obehagliga överraskningar, säger Annica Jansson, på Skyscanner i ett pressmeddelande.

GRATIS

Swiss:
Varje resenär får ta med ett par skidor, ett par pjäxor samt stavar utan extra kostnad.
British Airways:
Skidutrustning får tas med utan extra kostnad om vikten inte överstiger gränsen för gratisbagage, det vill säga 23 kilo. Utrustningen får inte heller vara med än 190 centimeter lång.

ETT KOLLI
SAS:
Om du reser med skidutrustning som enda bagage så kan du ta med det utan extra kostnad. Om du däremot reser med skidutrustning och bagage så tillkommer en fast kostnad. Den fasta kostnaden per enkel resa för resor inrikes samt i Norden är 350 kr, Europa 525 kr och övriga destinationer 875 kr. Maxvikt för skidfodral, pjäxbag och hjälm är 23 kg.
Lufthansa:
Hos Lufthansa räknas skidutrustning som vilket annat bagage som helst och ingår därmed i de 32 kilo gratisbagage som passagerarna får ta med sig. Observera att 32 kilo avser ett kolli. Den som reser med mer än en väska betalar en avgift på 500 kronor för skidutrustningen på resor inom Europa.
KLM/Air France:
All form av specialbagage ombord på KLM/ Air France måste bokas senast 48 timmar innan avresa. Du behöver dock inte förboka om du tar med dig en uppsättning skidutrustning i stället för en resväska eller extra resväska som du köpt före avresa. En uppsättning sportutrustning betraktas som ett vanligt bagagekolli om varje uppsättning väger max 23 kg. Avgiften för ett extra bagagekolli i form av skidutrustning varierar beroende på destination från 700 kronor och uppåt.
Air Canada
:
Air Canadas passagerare måste registrera medtagen skidutrustning senast 24 timmar innan avresa. Utrustningen får tas med utan extra kostnad om du inte överstiger antalet tillåtna bagage, detta antal beror på destination och biljettyp. Extrabagage kan tas med mot en avgift.

EXTRA AVGIFTER

Norwegian
:
Resande med Norwegian kan ta med sig skidutrustning/snowboard mot en extra avgift. Utrustningen får inte överstiga 20 kilo. Kostnaden ligger mellan 229–599 kronor enkel resa beroende på destination och eventuella anslutningsflyg.
Easyjet
:
Kostnaden för att ta med skidutrustning på Easyjets flygningar är 280 kronor enkel resa om köpet görs online eller via kundtjänst. Vid köp på flygplats är priset 335 kronor.
Wizzair
:
Resenärer med skidutrustning måste beställa sitt extrabagage vid bokningstillfället. Om bokningen görs via wizzair.com eller kundtjänst är avgiften 360 kronor per passagerare och väska, enkel resa. Vid bokning på flygplats ligger avgiften på 540 kronor. Skidutrustningen måste vara packad i fodral.
Ryanair
:
Ryanair tar ut en avgift på 525 kronor för incheckning av skidutrustning per enkel resa – om köpet görs i samband med den ursprungliga bokningen. Vid köp på flygplats eller via kundtjänst är avgiften 630 kronor. Maxvikten är 20 kilo.

Källa: Skyscanner

/Jenny
jenny.holmqvist@expressen.se