Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Inredningsbloggen - Heminredning Leva Bo Allt för

Återvunnen textil från Classic Textiles of Sweden

Ni vet ju att jag är en sucker för återbruk och återvinning. Är ju helt övertygad om att det kommer vara den enda vägen att vandra. Som väl är finns det företag som förstått detta. Till exempel Classic Textiles of Sweden.

Classic Textiles of Sweden satsar på hållbar tillverkning av bomullsprodukter för kök, bad och sovrum. Konceptet, tillika kollektionen, går under namnet RECYCLING och är ett enormt steg mot en hållbar bomullsanvändning.

Textilierna i Recycling-kollektionen består av till 99 procent återvunnen bomull och polyester. Genom att köpa upp lokala restlager av spilltextilier undviks både långa transporter och nya bomullsodlingar. Tygerna färgsorteras och mals sönder till en textilmassa som sedan skickas till spinnerier för ny garntillverkning vilket i slutändan ger helt nya textilier utan vare sig tillsatser eller odlingar. Att slippa bruka ny jord frigör dessutom stora ytor mark som istället kan användas för lokal spannmålsproduktion.

”Genom att undvika både odling och infärgning av bomull kan vi halvera vattenförbrukningen” Ytterligare en viktig del av hållbarhets-aspekten är avståndstagande till lim i produkter. Tidiga produkter tillverkade av återvunna textilier har ofta fått lim tillsatt för att de ska hålla ihop. Detta gjorde att även om bomullen var insamlad så påverkades ändå miljön och arbetsförhållandena för de anställda i fabrik. I produktionen av Classic Texiles of Swedens Recycle-kollektion har de utvecklat en metod som säkrar kvalitén, utan att tillsätta lim.

”Utmaningar som den bomullsdominerade textilbranschen möter handlar både om att undvika kemikalier i infärgningen, men framförallt att minska den miljöpåverkan som bomullsodlingarna själva står. Detta löser vi med Recycle-kollektionen,” avslutar VD Jan Frank.

123_classic