Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Inredningsbloggen - Heminredning Leva Bo Allt för

Färgkunskap: lila

Lördagen den 28 november


I kväll är det fest. Det är inte så ofta man är bjuden på storfest men ikväll är det så. Farmor skall passa gullungarna och det ser de verkligen fram emot. Farmors besök är guldkantade med både kramar och saker. Jag tycker det är helt ok att farmor/mormor får skämma bort sina barnbarn, det kommer jag också att göra om jag blir belönad med barnbarn någon gång i livet. Inför festen har jag i alla fall köpt nya kläder, det är så himla roligt att få klä upp sig! Jag har dock köpt ett par supersnygga höööögklackade skor som nog är alldeles höga för mig egentligen. Men hey jag tänker att vissa kvinnor nästa joggar i sådana skor så jag borde väl klara av en kväll på cocktailparty…Vi får väl se det. Kommer nog antagligen ha träningsvärk imorgon (men det märks nog kanske inte för den kommer väl att blandas upp av en del huvudvärk I guess…)


Dagens inspiraiton:


Jag får nyhetsbrev då och då från duktiga Alcro, www.alcro.se, och i brevet den här gången berättar de om färgen lila. Den har ju verkligen kommit på uppsving och jag tycker att det kan vara intressant att få lite färgkunskap så varsågoda:


Makt och rikedom
Gredelint, syrén, lila, violett och purpur. Många namn från ljust till mörkt har getts till historiens mest åtråvärda kulörskala. Just lila finns belagt i svenskan från 1805 och kommer från det franska ordet för syren, lilas, vilket i sin tur kommer via spanskan från det arabiska lilak. Violett är den mest högfrekventa kulören vi kan uppfatta med det mänskliga ögat och ligger längst in i regnbågen.


Från början tillverkades kulören med hjälp av sekret från purpursnäckan som lever i medelhavet och längs de europeiska och afrikanska Atlantkusterna. I skrifter från Egypten kan man läsa om framställningen. Gulgrått när det kommer ut förvandlas det i ett trollslag av ljusets strålar till ett starkt lila färgämne. Den omständliga processen vid framställningen i kombination med dess ljusäkthet gjorde det väldigt exklusivt och något som endast samhällets toppskikt kunde skryta med under forntiden, exempelvis dignitärerna i antikens Rom.
 
I det svenska kyrkoåret är violett, eller lila, botens och ångerns färg. Den symboliserar förberedelse och syns därför under advent i väntan på julen och under fastan i väntan på påsken.


I Sverige har ett varumärke mer än någon annan lagt beslag på kulören, Löfbergs Lila. Kaffetillverkaren var en pionjär på svenska marknaden och hade 1927 elva olika blandningar till salu, bland annat deras mest populära, lyxblandningen som hade lila förpackning. Denna gav sedermera namn till hela sortimentet.


En gyllene medelväg mellan den glada, svala blå och intensiva röda tillhör den en av de populäraste kulörerna inom inredning just nu, på kontinenten dominerar den stort vintern 2010. Den passar bra i lugnare miljöer som sovrum och vardagsrum. Purpur som accent, gredelint för större ytor. Inom Alcro Designers finns ett tiotal lila kulörtoner att välja mellan.Lådor från Ikea.Taklampa från Mio.Kuddar från Indiska.Lampfot med skärm från A&C House.