Hanni Beronius

Forskning visar att Sverigedemokrater är slöare i tanken än övriga befolkningen?

God kväll kära ni!

Idag har varit en lång dag, första riktiga skoldagen och det drog igång direkt med föreläsning från 9-16 och hemläxa inför morgondagens seminarium.

På första föreläsningen fick vi lära oss en del om bland annat fördomsfullhet och ovilja att tänka kring saker och ting. Det är nämligen så att människor har olika need for cognition som betyder att olika personer har olika stort behov och förmåga till att grubbla, fundera, och vrida och vända på saker och ting för att få en mer nyanserad och ärlig bild av verkligheten. Vissa gillar tankenötter, reflektion och kluriga gåtor medan andra gillar Kalle Anka och Jimmie Åkesson helt enkelt. Ocallat hat på Jimmie kanske ni tyckte nu, men vänta, det finns ett samband. De personer som har ett lågt behov av att analysera och ta in olika perspektiv av verkligheten har också en mindre nyanserad bild av hur saker och ting fungerar och varför. Man har funnit att personer med konservativa åsikter oftast tillhör just den gruppen av personer som söker och föredrar enkla lösningar, dessa personer ogillar och undviker analytiska förklaringar av problematik, de har alltså ett litet need for cognition. Om någon mot förmodan missat det så kallar sig alltså Sverigedemokraterna just konservativa.

Jag vet inte med er men för mig är det slående hur relaterbar teorin är till (icke-)diskussioner med Sverigedemokrater. Det är just oförmågan eller oviljan till analytiskt och nyanserat tänkande som ställer till det för de stackars krakarna. Aldrig har jag mött sån total ovilja till att ta in olika perspektiv och nyanser i sin analys som hos just dessa och då har jag talat med många av annan politisk uppfattning än jag själv. Det går inte att servera något vettigt till en Sverigedemokrat – de är alldeles för nöjda med sina lättsvalda syndabockspaket och visst kan man väl förstå att det är ett bekvämt sätt att ta in verkligheten. Svartvit alltså. Det finns ju inte så mycket att grubbla över då. Grubbla över det du kära Sverigedemokrat som läser detta…om du orkar så klart.IMG_5443.JPGJag och I-dawg idag utanför Psykologen.