Hanni Beronius

Dags att testa Botox

God morgon !

Minns ni att jag sa att jag bokat in en annan behandling mot huvudvärken än akupunkturen? I morgon är det dags och det jag ska göra är att jag ska få Botox mot migrän. Några jag har pratat med har reagerat starkt på just ”Botox” och någon har till och med garvat och tyckt att det är ”helt sjukt”, antagligen för att de kopplar det till skönhetsingrepp. Faktum är att Botox används flitigt inom vården och är effektivt på diverse olika områden som vid skelning, urinläckage, spasmer, stelkramp och dystoni. Botox som behandling mot migrän godkändes 2011 av Svenska Läkemedelsverket, här kan ni läsa om forskningsresultat för behandlingen. Jag har pratat med min mamma som är doktor om mina tankar kring huruvida extremt det är att spruta in ett nervgift i musklerna och vad hon tyckte om risker och så vidare och hon menade på att biverkningarna är få och att jag inte har något att förlora på att testa. Mamma är restriktiv med att skriva ut mediciner och skulle t.ex. aldrig skriva ut Tramadol eller Citodon till mig mot huvudvärk så om hon säger att det är okej, så litar jag fullt på det.

Ju mer jag läst om det, ju mer övertygad är jag om att det är en väldigt bra idé att testa. Det är lite blandad information som finns att tillgå på nätet. På en del ställen står det att det endast är migrän som behandlas med Botox men på fler ställen står det att det är spänningshuvudvärk som lindras av det, och eftersom att spänningshuvudvärk orsakar migrän så kan man minska migränanfallen på så sätt. För min del hoppas jag att det sista stämmer – det är just långvarig spänningshuvudvärk jag lider av. När jag har det flera dagar i rad så byggs det upp till migrän. Dessutom står det på vissa ställen att Botox är effektivt eftersom att det får spända muskler att slappna av, medan det på andra ställen är själva nervändarna sin ”brinner” vid migrän att bli bedövade. Jag kommer fråga om allt imorgon så jag får klarhet, jag har bokat in 30 minuter konsultation innan jag ska göra själva injektionerna. Det som är viktigt är att det verkar fungera, och utan några direkta biverkningar att oroa sig för. Jag är ju inte ett jätte-fan av nålar så att få 30-40 nålstick i käkar, huvud och nacke känns lite läskigt. Jag kommer självklart att blogga om allt kring behandlingen. Jag ska träffa Dr. Richard Vikor kl 10:30 imorgon som har hjälpt flera personer jag pratat med att bli av med sin huvudvärk så jag ser verkligen fram emot att testa. Som alltid hoppfull att jag kommer få bästa möjliga resultat.

20140516-104842.jpg
Dessa punkter verkar vara de effektivaste enligt vad jag kunnat läsa mig till. Det känns instinktivt som att de är rätt, eftersom de är samma punkter som jag trycker på när jag har ont.

Idag har jag en heldag (nästan) utan något inbokat för att jobba ikapp allt plugg och liknande. Väldigt välbehövligt. Jag kom hem igår kväll med migrän och missade deadlinen för två rapporter i skolan, ska skriva klart de nu och skicka in och hoppas att det är lugnt.