Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Det har visst då med saken att göra

Feministiskt Initiativ får ursäkta, men av de två kongressande partierna är det bestämt Moderaterna som kommer att få i stort sett allt medieljus på sig i helgen. Sverigemötet i Karlstad samlar moderater från hela landet – och pressen är mycket stor på Anna Kinberg Batra att vända skutan rätt. I stort sett samtliga politiska analytiker har redan börjat fila på hennes politiska dödsruna.

Kritiken mot Anna Kinberg Batra består i huvudsak av två saker: Omsvängningen och öppnandet för ”samtal” (bara ett annat ord för samarbete) med Sverigedemokraterna, och hennes något robotliknande framtoning och tillsynes oförmåga att faktiskt svara på en enda fråga på ett vettigt och förtroendeingivande sätt.

Moderaternas partiledare har helt enkelt inte kunnat svara på varför hon valt att öppna upp dörren för SD – trots att hon själv menar att det är ett rasistiskt parti. Så varför samarbeta med ett sådant parti?

Under torsdagskvällens SVT Opinion Live erbjöd dock riksdagsledamoten Cecilia Magnusson från Göteborg den förklaring som förtydligar det som Anna Kinberg Batra inte kunnat säga rakt ut:

Programledaren Belinda Olsson frågade Magnusson följande fråga: ”Är SD ett rasistisk parti?” varpå Cecilia Magnusson snabbt svarade: ”Det har ju inte med saken att göra.

Och där, tror jag, avslöjades pudelns kärna. Det kvittar att SD är ett rasistiskt parti. Det kvittar att de kommer ta en arm om Moderaterna erbjuder ett lillfinger. Det kvittar att de kraftigt vill begränsa och påverka kulturpolitiken i nationalistisk riktning – i praktiken en censur av den fria kulturen. Det kvittar att deras partisekreterare antytt att SD vill ha hårdare statlig kontroll av den fria median i Sverige likt de förtryckande mediereglerna i Ungern – i praktiken ett undanskaffande av tryckfrihetsförordningen och yttrandefriheten. Det kvittar.

För det har inte med saken att göra. Enligt Cecilia Magnusson och Anna Kinberg Batra. Makten före riket.