Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

SD-bråket i Göteborg ger inblick i partiet i stort

Det råder inbördeskrig inom SD Göteborg – inför öppen ridå. Med tio dagar kvar till årets distriktsstämma den 25:e mars meddelade den förra partiledaren Mikael Jansson att han utmanar sittande och av valberedningen för omval föreslagna Jörgen Fogenklou om ordförandeskapet. Detta avslöjade jag under onsdagsmorgonen här på GT:s Ledarblogg.

Falangerna, medlemmarna, anhängare, aktiva, sympatisörer och andra har redan börjat strida – på Facebook. De hårda orden haglar. Men bortom personstriderna är det värt att uppmärksamma ett par inlägg från Margareta ”Maggi” Haglund (SD), som fram till alldeles nyligen representerade SD i Stockholms fullmäktige men som uteslöts ur partiet i mitten på februari. Hon fortsätter som politisk vilde mandatperioden ut.

I en serie av inlägg på Mikael Janssons Facebook-vägg ges en spännande insikt i partiet i övrigt. Givet att hon nyligen uteslöts bör kommentarerna läsas med viss sälta, men är icke desto mindre en intressant inblick i före detta partiaktivas bild av Sverigedemokraterna på ett nationellt plan. SD-bråket i Göteborg är således en prism genom vilken vi kan se skärvor av läget inom partiet i stort.

Maggi Haglund uppmärksammades av den SD-kritiska granskningssajten Inte rasist, men några dagar innan valet 2014 då hon delade en bild av en kvinna med T-shirt texten: ”Stoppa muslimerna nu”. Bredvid kvinnan, på bilden, står texten: ”Jag är inte villig att låta muslimer våldta och döda mig bara för att bevisa hur tolerant jag är.

1.SD har inga politiskt erfarna eller otroligt få medlemmar och representanter med förening och politisk vana. Därför blir det dessa eviga strider om makt och pengar av amatörer Tyvärr är de oftast de mest durkdrivna skurkarna som vinner och det blir en evig cirkel. De duktiga och politiskt kunniga skuffas ut på ett mycket burdust sätt. Vår partisekreterare [OBS, Haglund är som bekant utesluten, red. anm.] verkar ha tappat greppet och våra ombudsmän klarar inte av situationen. Det är oreda och bråk på alltför många håll i Sverige inom SD. Våra ombud måste vara fria och obundna tjänstemän, som själva inte är med i den penga och maktkarusellen som pågår på alltför många platser.


2.
[…] Jag var också med och såg bedrövelsen i Ny Demokrati. Tycker det går det hållet med SD också. Blir bara värre och värre. Saknar Björn Söder fasta och bestämda hand i att lösa konflikter på lokal nivå. Nu verkar det som alltför stora sprickor uppstått och alldeles för många representanter är av fel sort.

3.
Tror det är högt tid att lyfta dem här problemen ut i ljuset. Det är bråttom att rätta till detta nu. Innan allt brakar och SD får stå och skämmas, med massa inkompetenta representanter i kommuner, landsting, riksdag och de övriga politiska forum , SD kommer fylla efter valet 2018. Partiledningen verkar ju stå handfallna.

Om nio dagar, 25 mars, håller SD Göteborg årsstämma.