Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Bokskrivande är inte kommunal kärnverksamhet

Kommunal kärnverksamhet. Det är ett begrepp som inte bara borde sitta i lokalpolitikers ryggrad – utan även hos kommunala tjänstemän. GT:s avslöjande om att Trafikkontoret valt att starta förlagsverksamhet kring en, förvisso välproducerad, minnesbok över den snart rivna Götaälvsbron, förskräcker. Bokproduktionen är helt enkelt en aning väl långt ifrån Trafikkontorets kärnkompetens eller grunduppdrag. Den stora kostnaden för en extremt liten upplaga (1 000 stycken), en subventionering med 1 250 kronor för varje exemplar, står inte i rimlig proportion till Trafikkontorets kärnverksamhet. Speciellt inte när, som GT kan avslöja, Stadsbyggnadskontoret och Chalmers redan gjort en gemensam dokumentation av bron ett år före Trafikkontoret först började ta ställning till bokprojektet. Den högra handen vet inte vad den vänstra redan gjort.

Delegationsordningen bör ses över. Det är inte rimligt att Trafikkontoret ska starta förlagsverksamhet utan politisk insyn. Att dokumentation ska göras är något annat än att ägna sig åt bokprojekt.

Följande är en beskrivning av Trafiknämndens ansvarsområde på nämndens egen informationssida:

Trafiknämndens och trafikkontorets uppdrag är att tillgodose medborgarnas och näringslivets transportbehov, förbättra trafiksäkerheten och minska trafikens miljöstörningar till en acceptabel nivå för både människor och natur. Nämnden har också till uppgift att ombesörja kommunens färdtjänst och riksfärdtjänst samt att i förkommande fall samordna samhällsbetalda resor.

Det torde vara rimligt att detta även gäller förvaltningens verksamhet.