Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Genmäle: ”Fi är inget enfrågeparti” + Svar Direkt

GENMÄLE

Nyligen jämfördes Feministiskt initiativ, av GT:s ledarkrönikör Csaba Bene Perlenberg, med två partier som beskrevs som enfrågepartier. Vi vill med bestämdhet hävda att Feministiskt initiativ inte är ett enfrågeparti. Vi har tvärtom en heltäckande politik med utgångspunkt i en antirasistisk feministisk ideologi.

Här i Göteborg, där vi är representerade i kommunfullmäktige och i ett antal nämnder, driver vi politik med starkt fokus på arbetsförhållandena för de anställda i Göteborgs stad och på funktionalitetsfrågor. Vi står upp för mänskliga rättigheter och för att göra staden mer jämlik.

Tillsammans, i rödgrönrosa ledningen, har vi budgeterat för att göra staden tillgänglig för alla och för att skapa bättre arbetsmiljö för stadens anställda med utökade resurser för friskvård. Vi har satsat på de utsatta EU-medborgarna i vår stad, bland annat genom fler sovplatser, och vi har inkluderat djuretiska aspekter vid upphandlingar samt stärkt arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa.

Gudrun Tiberg och Louise Thörnqvist, Feministiskt initiativ Göteborg

SVAR DIREKT

Termen ”enfrågeparti” ska inte tas bokstavligt. Inte heller bör det nödvändigtvis tolkas som något negativt. Feministiskt initiativs politik berör flera olika politikområden – samtidigt som jämställdhet och feminism är den solitära fråga som genomsyrar alla förslag, all politik. På precis samma sätt som Sverigedemokraterna genomsyras av en enda fråga, det vill säga invandring, även om de som parti exempelvis även (jo, det är sant) även har (nåja..) en miljöpolitik. Det är dock inte för denna som SD är känt för, och det är inte för den ekonomiska politiken som FI är känt för (vilket partiet ska vara tacksamma för). FI har en imponerande förmåga att engagera och mobilisera väljargrupper som vanligtvis inte aktiveras eller tidigare funnit sin plats i den demokratiska, parlamentariska processen. Det ska FI vara stolta över.

CBP