Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Dan Eliasson kan inte hjälpa eller åtgärda ungdomsgängen

På Twitter häromveckan bekände den moderata riksdagsledamoten från Sjuhärad, Jan Ericson, att han ”aldrig” skulle besöka Nordstan i Göteborg under kvällstid. Själv gick jag igenom Nordstan efter förra veckans fullmäktige i Kronhuset, en stund innan klockan 22:00, en torsdagskväll. Det var hur lugnt som helst – vilket inte säger någonting överhuvudtaget förutom det faktum att det var lugnt i just den stunden som jag råkade promenera där. Ericsons uttalade ovilja att besöka Nordstan en sen kväll delas nog av många. Alldeles för många.

Nordstan, 23/2 21:51.
Nordstan, 23/2 21:51.

Köpcentrat mitt i Göteborg har blivit till både mötesplats för ungdomsgäng av ensamkommande med tillhörande knarkhandel och medialt hetstoff. Medierapporterna har varit många, om både aggressivt beteende mot väktare och sexuella trakasserier mot butikspersonal i Nordstan. Inför nyårsfirandet för två månader sedan blev situationen så akut att det bestämdes att köpcentrat skulle stängas ner i förtid, på grund av rädsla för raketattack. GT/Expressen gjorde i slutet av januari en stor granskning. Polisen har även varnat för att Nordstan blivit en rekryteringsplats för unga medarbetare av kriminella element.

Jag har gjort ett försök att bredda diskussionen om de ensamkommande, unga pojkarna och männen på vift i en ledare: Nordstan är deras hem.

I lokalpolitiken bråkas det om vilka åtgärder som krävs för att komma tillrätta med problemet. Medan Moderaterna och Alliansen vill stänga ner under kvällstid vill Socialdemokraterna satsa på ökade offentliga aktiviteter på kvällstid, däribland kulturaktiviteter. Att något behöver göras är tydligt – men det är inte nödvändigtvis varken att stänga ner Nordstan eller kulturaktiviteter. I stället handlar det om att lösa grundproblemet med de hemlösa ensamkommande gentemot ursprungsländerna eller med sociala insatser för de som har rätt att stanna i Sverige.

Dagens besök i Nordstan av rikspolischefen Dan Eliasson gör varken till eller från. Men det visar på vilken infekterad fråga Nordstan har blivit, även nationellt. Som av en slump inträffade Eliassons inspektion/PR-kupp samma dag som medieuppgifter om ett katastrofalt dåligt söktryck till de svenska polishögskolorna. Från 8380 i vår till 5926 inför höstterminen. Platser riskerar att gapa tomma på polishögskolorna i landet – samtidigt som antagningskraven har sänkts. Detta dagen efter att det kommit uppgifter att polisen eventuellt måste sparka ett tusental polismedarbetare för att det saknas pengar. Att Eliasson ens orkar vara kvar under sådana usla omständigheter är beundransvärt. Han har fått mycket kritik, rikspolischefen, men en quitter är han sannerligen inte.

I slutändan kommer det heller inte vara varken rikspolischefen eller ens polisen som kan lösa det grundläggande problemet med de ensamkommande och ungdomsgängen: Det är socialtjänsten och Migrationsverket. De här ungdomarna behöver hjälp, inte sällan ur missbruk, men även en tydlighet av det svenska samhället gällande deras rätt att vistas i landet, innan det är för sent att hjälpa dem till en bättre tillvaro.