Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Genmäle med svar: ”Måste våga lyfta blicken om Liseberg”

Västsvenska Handelskammaren skriver genmäle på Csaba Bene Perlenbergs inlägg på GT:s Ledarblogg: ”Vilket ben står Västsvenska Handelskammaren på?

En av de frågor som vi på Handelskammaren har tagit upp med ledande politiker i Göteborg, är alla bolag som kommunen idag äger och som skulle kunna bli långt färre. Samtidigt som vi driver den linjen vill vi att staden och regionen satsar på utveckling, annars hamnar vi oundvikligen i avveckling.

När man nu har en ledning för ett av Sveriges starkaste varumärken, som vill, kan och är kompetenta att fortsätta utveckla Nordens största nöjespark, och som genomfört en av de mest genomarbetade förstudier som skådats i ett kommunalt bolag. Där man har tillfrågat övriga hotell i staden hur de ser på att man utvecklar parken med vattenland och ett integrerat tematiserat parkboende. Och svaret från våra medlemmar bland övriga hotell är positiva, då kan vi inte ha någon annan inställning. En utvecklad park förväntas generera 600 000 fler besökare som tillbringar 185 000 fler gästnätter, varav 130 000 av dessa tillfaller övriga hotell i staden. Därtill kommer turisteffekter på 500 miljoner kronor årligen.

Ibland måste man höja blicken och se vad en satsning från stadens sida generar för effekter för hela stadens näringsliv. Så ännu en gång. Grattis Göteborg till en strålande 400 års present!

Vi på Handelskammaren kommer fortsätta arbeta för färre kommunala bolag i Göteborg.

Johan Trouvé, VD för Västsvenska Handelskammaren

SVAR DIREKT:

Att Västsvenska Handelskammarens medlemmar med verksamheter inom hotellnäringen är entusiastiska är inte svårt att förstå: Ett kommunalt bolag tar den ekonomiska risken för ett hotell som, om det går dåligt, blir till ett hett villebråd på marknaden. Det är svårt att tro att hotellen har stort förtroende för en kommuns förmåga att driva ett lyxnöjeshotell. Och om det går bra så slipper ju hotellbranschen investeringskostnaden, men kan fortfarande ta del av de beräknade 130 000 hotellnätterna som tillfaller hotellen i staden. För det privata näringslivet är således ett kommunalt lyxnöjeshotell en win-win. För Göteborgs skattebetalare, not so much.

De rödgröna är mycket glada i sina försök att hindra näringslivet från att konkurrera inom välfärden, samtidigt som de nu själva vill konkurrera med näringslivet på hotell- och restaurangmarknaden. Att Västsvenska Handelskammaren inte på ett principiellt plan finner detta hyckleri upprörande är minst sagt märkligt.

CBP