Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Vilket ben står Västsvenska Handelskammaren på?

Bra där @Liseberg och stadens politiker. En fantastisk födelsedagspresent (400 år) till Göteborgarna #svpol #gbgftw https://t.co/aoFNWYUvqw — Johan Trouvé (@JohanTrouve) 23 februari 2017

Med undantag för Kristdemokraterna, röstade ett ovanligt enigt kommunfullmäktige i Göteborg under torsdagskvällen för att det kommunala bolaget Liseberg ska bygga ett kommunalt lyxnöjeshotell med tillhörande äventyrsbad (det sistnämnda budgeterat att gå med förlust). Jag har skrivit om frågan i en ledarkrönika (”Nej till kommunalt lyxnöjeshotell”) och i ett ledarblogginlägg (”Föredömlig tystnad av Sverigevännerna”). Att en stad överhuvudtaget ska driva en nöjespark är tillräckligt hårresande ur ett företagarvänligt och marknadsekonomiskt perspektiv – att en kommun sedan ska bygga och driva lyxnöjeshotell med äventyrsbad är absurt.

En av de som jublade över beskedet under torsdagskvällen var Västsvenska Handelskammarens VD Johan Trouvé. För att citera organisationens hemsida: ”Västsvenska Handelskammaren är en privat partipolitiskt oberoende näringslivsorganisation med fler än 2800 medlemsföretag från hela Västsverige.

Varför en näringslivsorganisation hyllar att en kommun ska driva hotell och äventyrsbad är oförståeligt. Inte minst givet Västsvenska Handelskammarens uttalade vision: ”För ett västsvenskt näringsliv i världsklass”.

Om inte ens Västsvenska Handelskammaren står upp mot kommunal klåfingrighet (kommunalt sockervadd på ett kommunalt nöjesfält klibbar och klistrar något infernaliskt) och den principiella frågan att privata företag är bättre lämpade att driva lyxnöjeshotell än en kommun, är frågan om Göteborgsandan någonsin kommer kunna skingras?