Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

AKB borde titta på hur Moderaterna agerat i Göteborg

Moderaternas ohemula öppnande för Sverigedemokraterna straffar sig omgående. I två mätningar i dag fullkomligt rasar partiet under Anna Kinberg Batras ledning. I Demoskops och Expressens mätning störtdyker 5,8 procent till hisnande låga 18,5 procentenheter. De enda som gynnats av Moderaternas SD-vurmande är SD, som ökar med 1,3 procent till 17,5 procent.

 

Det torde vara katastrofstämning på det moderata partikansliet i Gamla Stan i Stockholm nu – samtidigt som resultatet är glädjande för alla de som fortsättningsvis ser SD som ett hot mot den allmänna demokratin.

 

Rikspartier agerar vallok åt lokala partiföreningar. Det som sker på riksplan påverkar onekligen utgången för de lokala förhållandena, även om lokala förhållanden delvis existerar i en bubbla kontra riksplanet. I Göteborg och Malmö har Socialdemokraterna snart styrt i ett kvarts sekel. Av de två nämnda städerna är det Göteborgsalliansen som har stört chans att driva genom ett maktbyte i valet 2018. Dels för att Socialdemokraterna i Göteborg har fler blåmärken efter det rödgrönrosa samarbetet än vad partiet har i Malmö, där S slipper samregera med Vänsterpartiet och där Miljöpartiet inte är lika flummigt som i Göteborg, och dels för att Göteborgsalliansen har tre av fyra allianspartier i fullmäktige (M, L och KD) till skillnad från i Malmö där endast Moderaterna och Liberalerna sitter i KF. Dessutom är missnöjesrösterna i Göteborg fördelade mellan Vägvalet och SD, vilket försvagar SD:s ställning.

 

Moderaternas Jonas Ransgård har dock varit tydlig i sin anti-SD-linje. Gång på gång har han avvisat SD:s inviter att ta över styret med SD som stödsänke. Förhandlingar har varit uteslutet. Jonas Ransgårds konsekventa linje torde inge respekt hos väljarna, till skillnad från väljarnas tydliga besked till Moderaterna på riksplan.