Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

De rödgrönrosa står inte ut med att ta ansvar

Vi, kommunpolitiker, måste peka på och lösa de olyckliga konsekvenserna av åldersuppskrivningar. @UlfKamne, @StinaSvensson#vistårinteutpic.twitter.com/g9HY7aCjGy — Daniel Bernmar (@DanielBernmar) 27 januari 2017

Det är inte bara Alliansen på riksplan som krackelerat så hårt i fogarna under de senaste dagarna att det behövts en viss form av förnekelse för att hävda att det finns en framtid för samarbetet. Även i Göteborg har oenighet börjat råda – i det lokala rödgröna styret.

I torsdags lade Socialdemokraterna ner sina röster och lät Moderaternas förslag om en bro till Öckerö och en ny tvärförbindelse i Torslanda gå igenom. Till P4 Göteborg sade Johan Nyhus (S) att anledningen var att ”motionen var slarvigt skriven” som man inte röstade för den utan istället avstod från att rösta överhuvudtaget. Nyhus förklaring är rent nys: Istället var det en medveten taktik för att inte reta upp Miljöpartiet och Vänsterpartiet, det senare ett parti som gärna tävlar med de gröna gällande sitt frenetiska hat mot privatbilismen.

Att rösta för Moderaternas motion hade varit att direkt gå emot sina rödgröna samarbetspartners, och hade skapat en lokal regeringskris. Men det finns en annan anledning: Socialdemokraterna håller med om att en ny trafiklösning som gynnar både kollektivtrafiken och privatbilismen i Torslanda, som idag beskrivs som en ”trafikinfarkt”, behövs.

Men trafikfrågan är inte den enda frågan där det finns oenighet mellan de mindre rödgrönrosa partierna och Socialdemokraterna. Under fredagen valde Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ att öppet gå ut och kampanja mot att de ensamkommande som bedömts vara eller som fyller 18 år ska behöva lämna sina ungdomshem och istället placeras på Migrationsverkets anläggningsboenden. 18-årsgränsen är gränsen mellan kommunernas och statens ansvar.

Ur ett integrationsperspektiv är argumentet inte svårförståeligt: Att flytta på personer som fyllt eller bedömts vara över 18 år, och därmed även flytta dem från sina skolor, är inte särskilt logiskt. Vilka svenska 18-åringar behöver byta skola eller bli utkastade från sina hem när de blir myndiga? Samtidigt försvåras frågan av att hanteringen inkluderar både personer som blivit beviljade uppehållstillstånd, de som inte beviljats uppehållstillstånd och de som fått avvisningsbeslut. Det är inte en homogen grupp – och ändå behandlas de lika styvhänt. Att kollektivisera människor enkom på grundval av deras ursprung tenderar aldrig att vara en särskilt lämplig lösning. Så att säga.

Moderaternas oppositionsledare Jonas Ransgård (M) har ett fullgott förslag till lösning. Till Göteborgs-Posten säger han att det rimliga skulle vara att de unga vuxna skulle kunna stanna i Göteborg – om Migrationsverket betalade. Socialdemokraternas Marina Johansson verkar vara inne på samma linje.

Varför det inte skulle kunna vara en acceptabel lösning även för V, Mp och FI är svårt att förstå. Istället har de tre rödgrönrosa partierna valt att öppet kampanja mot Socialdemokraterna. En hämnd för Torslanda-omröstningen? Föga troligt. Däremot visar den senaste veckan att det rödgrönrosa minoritetsstyret inte är så sammanfogade som de inte ens längre vill ge sken av att vara.

Ju närmre valet vi kommer, desto fler avståndstaganden och öppna protester kommer vi kunna se från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Socialdemokraternas tålamod kommer prövas. De öppna motprotesterna är en märklig hållning från partier som frivilligt sökt maktansvar, men som hellre tar upp plakaten än finner breda blocköverskridande överenskommelser. Det tyder också på att det finns en stigande insikt i att det inte anses självklart att de rödgrönrosa kommer styra Göteborg efter valet. Bättre då att positionera sig som de oppositionspartier de via detta senaste utspel verkar vilja vara.

Kampanj-hasthagen #ViStårInteUt är talande för rödgrönrosa partier som inte står ut med att bära lokalt regeringsansvar.