Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Håll gränsen, Ransgård

Moderatledaren Anna Kinberg Batras principlösa öppnande för förhandling och samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen har stora konsekvenser även för lokalpolitiken runt om i landet. I Göteborg har Sverigedemokraterna länge sagt sig vara beredda att göra oppositionsledaren Jonas Ransgård (M) till kommunstyrelseordförande. Ransgård har till sin heder konsekvent motsatt sig detta. Allianssamarbetet har prioriterats.

Men nu har dammluckorna öppnats på vid gavel.

Fram till Kinberg Batras kovändning har det interna trycket från den falang inom Moderaterna som prioriterat makt före värderingsmässiga principer varit måttligt och hanterbart – men nu ser frustrerade moderater, som sett Göteborg styras av socialdemokratin under 23 år men som tack vare åtta års borgerligt regeringsinnehav fått smak på makten, sin chans. Logiken är förståelig: Om partiledaren öppnar upp för fika med samtal och förhandlingar med SD, varför ska inte lokala partiorganisationer kunna göra samma sak?

Här finns det bara ett enda rimligt svar: Bara för att Moderaternas partiledare är villig att kohandla med ett rasistiskt parti vars medlemmar och företrädare nästan varje vecka avslöjas med rasistiska uttalanden, betyder det inte att lokala partiföreträdare måste göra samma sak.

I Göteborg har moderata partimedlemmar redan börjat sätta press på Jonas Ransgård, helt inför öppen ridå. Daniel Szirányi, förste reserv på Moderaternas riksdagslista i Göteborg, försökte häromdagen öppet uppmana Ransgård att acceptera SD.

20170123_000544

20170123_000610

 

Till sin heder står Jonas Ransgård fast vid sitt motstånd mot samarbete med Sverigedemokraterna. Det är, bör det poängteras utifrån rådande dagsläge, ett politiskt risktagande som hedrar honom. Ransgård kan dock fortsättningsvis även hänvisa till det lokala Allianssamarbetet, där inte minst Kristdemokraternas David Lega varit mycket tydlig i sin syn på ett eventuellt SD-samarbete.

Jonas Ransgård gör rätt i att motsätta sig de delar av hans eget parti som försöker underminera det lokala Allianssamarbetet och riskera ett maktskifte.