Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Sahlgrenska + fototävling = fail

GT:s ledarsida uppmärksammade i början av veckan kritiken mot krisen på Sahlgrenska i Göteborg. En tydlig kedja av systembrister med brist på avlastande korttidsboenden, en akut som används som vårdcentral och en organisation som förvisso lockar till sig sjuksköterskor men snabbt förlorar dem igen ger bilden av en verksamhet som lämnar mycket att önska. Konsekvensen blir att patientsäkerheten hotas. Även på andra håll i landet, exempelvis på Lasarettet i Helsingborg, har läget varit ansträngt i början av januari. Men läget på Sahlgrenska verkar särdeles pressat, både för patienter som i vissa fall tvingas vänta i över ett dygn ute i korridoren på vård utan nödvändig medicinering och för anställda som varnar för situationen.

Därför var det säkert många anställda som höjde på ögonbrynen i dagarna när Sahlgrenskas informationsenhet utlyste en fototävling på de anställdas intranät med tema ”trygghet”. Senast den 10 februari uppmanas anställda att skicka in foton som beskriver vad ”trygghet är för dig i ditt arbete, i relation till patienterna eller kollegerna”. Entusiasmen inför denna kreativa möjlighet verkar inte känna några gränser: ”Låt fantasin spela och ta ett foto till sjukhusets fototävling.” Ett ”fint pris” väntar vinnaren och dennes arbetskamrater. Det står dock ingenting om man ska använda en särskild hashtag i samband med inlämnandet. Kanske #trygghetLOL går för sig?

Den särdeles makabra timingen för tävlingen åsido: Informationsavdelningen ska vara försiktiga med vad de efterfrågar. De anställda kan kanske inkomma med bidrag som tangerar den socialrealistiska genren: Patienter som ligger på britsar ute i korridoren, överfyllda väntrum och medarbetare med tomma blickar som funderar över sin framtid i vårdkedjan. Möjligheten till ett dokumentärt anslag ska inte avfärdas. Och om kommunikationsenheten inte uppskattar dylika tävlingsbidrag går det alltid för sig att skicka avslöjande fotobevis på missförhållanden inom vården till oss på GT. Kreativitet ska aldrig gå till spillo.