Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Judars kritik mot SD går inte att vifta bort

Den kommande minnesstunden ”Samling för demokrati” den 27 januari har uppmärksammats efter att Vänsterpartiet beslutat sig för att lämna i protest mot att Sverigedemokraterna är medarrangör. Minnesstunden och manifestationen arrangeras av Länsstyrelsen i samarbete med riksdagspartierna, Göteborg Stad och den judiska församlingen, för att hedra de som mördades i Förintelsen.

Vänsterns beslut är inte oproblematiskt, men fullt förståeligt. Hittills har det mest varit en politisk trätofråga – vilket än en gång påmint oss om hur normaliserat Sverigedemokraterna blivit. Men i dag publicerar GP Debatt en debattartikel med rubriken ”En skymf att låta SD arrangera minnesdag om Förintelsen”. Bakom artikeln står 44 personer med olika yrkesbakgrund och diverse politiska tillhörigheter, vars enda gemensamma nämnare är att de är just judar.

Debattörerna tar kraftigt avstånd från Sverigedemokraternas inblandning i evenemanget. Texten är en allvarlig påminnelse om inte bara det nynazistiska arv som SD för alltid kommer bära med sig, men även om den antisemitism och rasism som partiet fortsätter ge uttryck för. Det är ett faktum som alldeles för många antingen verkar medvetet ignorera eller inte verkar fästa någon större vikt vid. Inte minst GP:s egen ledarsida slätar gång på gång undan SD:s politiska identitet, det vill säga främlingsfientligheten och rasismen, till förmån för att borgerligheten ska kunna använda partiet som ett stödparti. Opportunismen är beklaglig.

Här är en del av debattexten:

Låt oss vara tydliga: det finns personer som är antisemiter och/eller har uttryckt sig antisemitiskt inom alla partier i Sveriges riksdag. Men det finns bara ett parti som har en renodlad nazistisk bakgrund (Expressen 7/9-2014; Dagens Nyheter 26/7-2011; Expo 6/2-2013, 2/3-2016 med flera). Det finns bara ett parti med en uttalad främlingsfientlig agenda där människor ställs emot varandra enkom utifrån sin bakgrund och där Sveriges fortlevnad som land ställs emot bilden av en påstådd massinvandring. Det finns bara ett parti som får historiens klockor att ringa så ljudligt.

I Göteborgs-Posten säger Jörgen Fogelklou att ”det är ren och skär trams” att någon kan uppleva Sverigedemokraternas medverkan på minnesceremonin över Förintelsens offer som en skymf.

Ordet skymf är i det här sammanhanget högst adekvat. Möjligen är det för svagt. Att Sverigedemokraterna med kopplingar till både gammal och ny nazism och främlingsfientlighet bjuds in som medarrangörer till minnesceremonin är nämligen mer än en skymf. Det är ett oerhört reducerande av oss som judar och av vår historia.

Debattinlägget torde vara mycket besvärande för Sverigedemokraterna i allmänhet, men SD:s lokala partiordförande Jörgen Fogelklou i synnerhet, som kom med ett makabert påstående häromdagen att det inte finns någon rasism hos SD i dag. Jag skrev om det på GT:s Ledarblogg för några dagar sedan: ”Fogelklou verkar inte veta vilket parti han är medlem i”.