Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Busch Thor borde lyssna på Lega

David Lega ansikte ny

Ebba Busch Thor har inte varit ett särskilt lyckat partiledarval för Kristdemokraterna. Trots stridbara egenskaper som debattör övertygar inte hennes insats hittills. Partiet lever i dag på lånad tid fram till 2018. Det finns i dag ingenting som tyder på att partiet klarar riksdagsspärren, givet att Moderaternas politiska regression tömt syret åt höger samt att SD:s socialkonservativa, nostalgiska lutning gjort det svårt för Kristdemokraterna att föra en slagkraftig äldrepolitik. Det handlar alltså inte endast om att andra partiers positionering gjort det svårt för KD, utan om att Busch Thors förflyttning högerut varit ett taktiskt felsteg. Till detta kommer Busch Thors minst sagt svajiga inställning till hur Alliansen borde förhålla sig gentemot Sverigedemokraterna och om SD är ett rasistiskt parti eller ej, som Göteborgs kommunalråd David Lega markerade mycket kraftigt mot i september: ”David Lega visar sin partiledare hur en ryggrad ser ut”.

Det är inte bara väljarna som är föga imponerade av KD:s hårdare framtoning: Även internt, hos den frihetligt liberala delen av KD, jäser missnöjet. Aftonbladet rapporterade under lördagen om den motion som nu förbereds inför partiets kongress i Uppsala i slutet av oktober. Ett femtiotal aktiva KD:are efterlyser där en ”mjukare” framtoning i migrations- och integrationspolitiken. Bland annat vill motionärerna skrota de tillfälliga uppehållstillstånden som man menar hindrar integrationen samt att man vill se ett ökat fokus på familjers sammanhållning i asylsystemet. Minns Ebba Busch Thors förslag om ”asylansökningsområden” i november 2015.

– Det finns en längtan och en förhoppning i partiet om att vi ska bli tydligare och mjukare. Detta är ett sätt att se till att det blir så, säger David Lega till AB och påminner om succévalet 1998 då Alf Svensson ledde partiet till hisnande 12 procent.

1998 var dock en helt annan tid med en helt annat migrationspolitisk verklighet. Vid valet 2018 har det också gått två årtionden, 20 år, sedan Svenssons bedrift. Att drömma om 12 procent i ett läge då KD inte ens når upp till fyraprocentsspärren är måhända inte det mest resultatorienterade argumentet. Däremot visar Centerpartiets mjukare och mer pragmatiska migrations- och integrationspolitiskalinje, som belönats rikligt av borgerliga och liberala väljare i det senaste årets opinionsundersökningar, att det även finns utrymme i Alliansen för en annan linje än den som M står för. Frågan är om David Lega och hans partikamrater inte är för sent ute, och om det utrymmet redan är paxat av Centern. ”Bättre sent än aldrig” blir föga tröst om KD inte lyckas vända skutan.

Just nu har partiet ingenting att förlora – såvida inte väljarna reagerar skeptiskt mot ett parti som gör en stor kurskorrigering än en gång på relativt kort tid. Än slank man dit, än slank man…

Ebba Busch Thor borde lyssna på David Lega.