Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Kortad arbetstid urholkar välfärden

Vänsterpartiet i Göteborg är att gratulera. De senaste dagarna har deras arbetstidsförkortningsprojekt i Göteborg uppmärksammats internationellt i Al Jazeera och på innovationshemsidan Inverse.com. Förra våren uppmärksammade även New York Times skattebrännarprojektet i positiva ordalag.

För vänstern är det angeläget att marknadsföra projektet som ett succé. Sanningen är att det kostat enorma summor. Att befintlig personal mått bättre av att arbeta mindre med bibehållen lön är knappast överraskande – ett motsatt resultat hade varit revolutionerande. Däremot behöver ju samma arbete fortfarande göras. Detta har fått lösas med anställningar av 17 nya undersköterskor som motsvarat 14,9 årsarbetare. Slutnotan är inte färdig än, men den totala kostnaden under projektets 18 första månader uppgick till 9 699 703 kronor. Dessutom har ökningen av personal koncentrerats till den mest personalkrävande tiden, det vill säga mitt på dagen, som gjort att aktiviteterna för de äldre ökat. Det har alltså ingenting med arbetstidsförkortningen att göra, utan att det har funnits fler personer tillgängliga. Att hävda att de äldre fått fler aktiviteter på grund av att personalen arbetar mindre är alltså bluff och båg.

Välfärd handlar om konstanta prioriteringar. Att använda pengarna på det mest effektiva viset. Urholkning av välfärden torde inte vara ett sådant exempel.