Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Ta tag i ungdomsgängen på Nordstan en gång för alla

Nordstan kommer att stängas ned under nyårsaftonskvällen på grund av risk för en ”större ordningsstörning”. Enligt Lokalpolisområde Göteborg City förekommer uppgifter om att de ungdomsgäng, bestående av främst ensamkommande, som driver runt i Nordstan planerar en hämndattack med raketer och smällare. Detta med anledning av det arbete som bland annat ordningsvakter och polis bedrivit mot deras uppehållande i lokalerna det senaste året. Det tyder på att konflikten mellan det demokratiska samhället och de hemlösa ungdomarna är på väg att koka över.

Polisen bedömer uppgifterna som trovärdiga och menar i ett PM att ”det finns en risk för att den planerade ordningsstörningen blir verklighet” och rekommenderar stängning på grund av säkerhetsskäl.

Samtliga ingångar till Nordstan kommer att stänga klockan 21, förutom Apoteksingången som stänger klockan 22.

Nordstans öppettider har varit ett politiskt trätoämne under det gångna året. Moderaternas förslag att stänga köpcentrumet nattetid för att motverka kriminalitet och bråk bland ungdomsgäng med ensamkommande har inte varit okontroversiellt. Från och med i somras har Nordstan också stängt från midnatt till klockan 06 på morgonen. Moderaterna hade helst velat stänga gångpassagerna då butikerna stänger.

 

Enligt polisen har narkotikabrotten ökat kring Kanaltorget, Brunnsparken och Nordstan den senaste tiden, delvis på grund av ungdomsgängens närvaro.

 

Att ändra öppettiderna ytterligare kräver ändring i detaljplanen av lantmäteriet. Men polisens önskan om nedstängning under begränsat tillfälle möjliggör en överenskommelse, ett så kallat officialservitut.

 

Att stänga ned Nordstan på grund av uppgifter om säkerhetshot är rätt och riktigt. Samtidigt löser inte en nedstängning av Nordstan tidigare om kvällarna det grundläggande problemet med de rotlösa ungdomsgängen. Att bedriva störningsarbete mot illegal verksamhet, oavsett om det är ungdomsgäng eller inte som föranleder kriminaliteten, handlar inte om att lösa grundproblem utan är endast en symtomlindring.

 

Det är uppenbart att det behövs mer tvångsmässiga åtgärder gällande de ungdomar och unga vuxna, inte sällan killar och unga män, som är fast i ett asylmässigt och statslöst limbo. Det vi värjer oss för att ta tag i dag kommer att bli ett än större socialt problem nästa år.