Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Life of Oden: En sketch från ett rekryteringsmöte

Monty Pythons ”Life of Brian” är en ändlös studie i sarkasm och post-ironi, långt innan post-ironi var ett begrepp. En av många fantastiska scener, som förlöjligar politiska gruppers vanor att radikaliseras och delas upp i obetydliga, rivaliserande grupper, inträffar när Brian träffar Peoples Front of Judea. Upprördheten är dock stor när Brian inledningsvis misstar dem för en annan grupp, Judean Peoples Front.

 

Scenen slår mig när jag via P4 Skaraborg läser att ett nytt medborgargarde startats upp i Skaraborg – som består av tidigare medlemmar av den omtalade grupperingen Soldiers of Odin, vars band till den nynazistiska ursprungsorganisationen i Finland är odiskutabla. Ledaren till den nya grupperingen dömdes nyligen för två fall av hets mot folkgrupp.

 

Jag föreställer mig att följande diskussion utspelats på rekryteringsmöten till den nya gruppen, likt i Life Of Brian:

 

”Är ni Soldiers of Odin?”
”Dra åt h-e!”
”Va?”
”Soldiers of Odin?! Vi är Soldiers of Oden Elite Skaraborg! Soldiers of Odin, dra på trissor.”
”Får man gå med i er grupp?”
”Lyssna.. Om man ska gå med i vår grupp så måste man hata icke-etniska svenskar mitt i livet. Och vänsterextremister!”
”Det gör jag!”
”Jasså, hur mycket då?”
”Mycket!”
”Okej, du är med. Lyssna. De enda vi hatar mer än icke etniska svenskar mitt i livet är Soldiers of Odin!”
”Och Soldiers of Odin i Stockholm!”
”Splittrare”
”Och Soldiers of Oden Elite Skaraborg!”
”Va!? VI är Soldiers of Oden Elite Skaraborg!”
”Oj. Jaha. Jag trodde vi var Soldiers of Odin.”
”Vad hände med Soldiers of Odin, då?”
RIDÅ.