Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Genmäle: Ideologisk låsning mot vattenposter + Svar Direkt

ledarplats i GT avfärdar Csaba Bene Perlenberg vårt förslag om fler offentliga vattenposter som symbolpolitik. Så är inte alls fallet. Tvärtom är det fullt rimligt att använda den redan utbyggda gemensamma infrastrukturen för att enkelt, billigt och till låg energiförbrukning och utan förpackningar distribuera vårt viktigaste livsmedel.

Vatten vid stråk och i parker där många rör sig skapar bättre förutsättningar för Göteborgarna att leva ett aktivt liv i sin egen stad och välkomnar tillresta från när och fjärran. Vår vackra kust och våra fantastiska friluftsområden blir mer tillgängliga för fler om det finns en möjlighet att fylla på sina vattenflaskor.

Nämnden har ekonomiska och personella resurser att bygga ett 20-tal vattenfontäner 2017 utan att det inkräktar nämnvärt på andra viktiga investeringar. Vi vill se att en sådan utbyggnad genomförs och sedan utvärderas noggrant innan det tas något ytterligare steg.

Att utöka antalet vattenposter i staden är ett logiskt och positivt sätt att skapa tydliga mervärden för göteborgarna. Det handlar helt enkelt om att använda gemensamt ägd infrastruktur på bästa sätt. Att GT i något slags instinktiv ideologisk låsning säger nej är bara att beklaga.

Jöran Fagerlund (V), ordförande

Ronnie Ljungh (Mp), förste vice ordförande

Anna Jivén (S), gruppledare

Kretslopp- och Vattennämnden

 

SVAR DIREKT:

Att Göran Fagerlund (V) tempereras i sin passion för kommunala vattenposter när han skriver genmäle i sällskap av sina rödgröna kolleger är både tydligt och välkommet. Borta är talet om att ”Kommersialiseringen av det offentliga rummet är ett reellt problem eftersom det exkluderar arbetarklassen” och att kommunala vattenposter skulle vara en fråga om mänskliga rättigheter.

I stället målar en nästan byråliknande text riktad mot turister bilden av ett serviceintriktat Göteborg där alla ska känna friheten att kunna fylla på fältflaskan när som helst.

De dubbla budskapen väcker dock frågan om vilka motiveringarna till vattenposterna i själva verket är – en servicefråga eller onödiga satsningar baserade på Fagerlunds och hans partis ideologiska villfarelser om att de mänskliga rättigheterna i Göteborg inte i dag är tillgodosedda så länge folket saknar vattenposter på gatorna? Eller handlar det om att bekämpa kapitalism och ”inkludera arbetarklassen”? Varför motionerar de då inte om att demolera Nordstan? Att kommunalisera alla butiker i centrala Göteborg?

Slutligen: Att skriva att ”Nämnden har ekonomiska och personella resurser att bygga ett 20-tal vattenfontäner 2017 utan att det inkräktar nämnvärt på andra viktiga investeringar” utan att nämna att detta är för att Fagerlunds egen förvaltningschef kände sig nödgad att offentligt markera mot sin egen ordförande genom att informera honom om att de ursprungliga 100 vattenposterna skulle skapa kaos i förvaltningens ekonomi, verkar av någon anledning ha glömts bort i genmälet.

CBP