Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Våldet tar inte ledigt bara för att det är jul

”Vad vill du ha i julklapp” kan vara december månads vanligaste fråga. Jag känner flera vars standardsvar är ”världsfred”. Halvt på skämt, halvt på dödligt allvar. I år har många nog verkligen menat det. Slakten och tragedin i Syrien är för många en svart fläck på julefriden. Kontrasterna blir för stora. Överflödet, provocerande.

För andra hade det räckt med ett våldsfritt Göteborg. Torsdagens ledare hade rubriken ”Måtte det inte bli en röd jul”. Måtte det bli lugnt under julen. Bara under några dagar. När det som mest behövs. När det ”borde” vara stilla och rofyllt. Istället blev det ett julmord i Biskopsgården.

Våldet firar inga helgdagar. Våldet bryr sig inte om röda dagar, helgdagar, födelsedagar. Det bryr sig bara om dödsdagar. Förhoppningar säkrar inga vapen. Tomten delar inte ut skottsäkra västar. Våldet skiter i både traditioner, julefrid, tomten, Jesusbarnet, Kalle Anke, god mat, vänner, familj, lyckönskningar om en god fortsättning. Det skiter i allt. Och varför skulle det inte göra det? Det är enda sättet våldet kan tillåtas fortsätta. När avtrubbningen sätter in. När normaliseringen blir till en tradition i sig.

Men precis som jag skrev i min ledare i torsdags: Politiken är på väg att vakna. Ny lagstiftning kring grovt vapenbrott gör att misstänkta kan försvinna från gatorna direkt. Det är ingen lösning på allt våld – men det är en början.

För vissa kom den rödgröna regeringens nya lagförslag alldeles för sent. Alliansregeringen borde ha skärpt lagen kring grova vapen för länge sedan.