Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Annekteringen av Krim är ingen ”intern konflikt”, Jan Ericson – UPPDATERAD

Är det inte hög tid att Nato och Ryssland lägger interna konflikter åt sidan och tillsammans tar ledartröjan mot den militanta islamismen? — Jan Ericson (@Ericson_ubbhult) 20 december 2016

OBS se uppdatering längre ner i artikeln.

Östra delarna av Ukraina slits sönder av Rysslands spökkrig. Internationella brottsmålsdomstolen ICC uttalade sig för en månad sedan och menade att Vladimir Putins folkrättsvidriga agerande är ett brott. Krim fortsätter vara annekterat. I Baltikum finns stor rädsla för den psykologiska krigföring och informationsunderminering som statlig rysk propaganda pumpar in över våra grannländer, som inte minst Aftonbladets Anders Lindberg skriver i ett ledarreportage idag. I Polen rustar man vid gränsen medan Ryssland placerat missiler nära densamma. USA har tvingats ändra planerna på att säkerhetspolitiskt förflytta sitt militära fokus mot Stilla Havs-området och istället ånyo öka sin militära närvaro i Europa. För ett år sedan hotade Danmarks Rysslandsambassadör med att kärnvapenbomba Köpenhamn och danska marinfartyg. Över hela den europeiska kontinenten bereder regeringar sig för stora kostnadsökningar på sina nationella försvar – på grund av Rysslands ökade militära aggressivitet. I Sverige har ÖB fattat beslut om att tidarelägga en permanent svensk militärnärvaro på Gotland. I Östersjön har rysk militär betett sig makalöst aggressivt både mot amerikanska krigsfartyg och civila forskningsfartyg.

Det råder inga oklarheter kring den bakomliggande anledningen till EU:s och USA:s sanktioner. Rysslands krigföring i Ukraina och annektering av Krimhalvön har försatt Europa i ett mycket bekymmersamt läge. Ryssland fortsätter utmåla Nato som en konfrontativ fiende när det i själva verket är en defensiv försvars- och fredsorganisation.

I detta läge efterfrågar den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson (M) i ovanstående tweet att Nato och Ryssland ska lägga ”interna konflikter” åt sidan för att bekämpa militant islamism. Givet det säkerhetspolitiska hot som Ryssland utgör mot både Sverige och Europa är det en makaber glidning i språkbruket när Ericson betecknar Rysslands aggressivitet mot sin omvärd och NATO som en ‘intern konflikt’. Det är en typ av undanslätande trivialisering som istället brukar återfinnas från ryssvänlig vänster och naiva, pacifistkramande miljöpartister och ger närmast smärtsamma ekon av Cecilia Widegrens infamösa tweet från 2012:

Medan kriget rasar i Ukraina och den europeiska kontinenten lever under återkommande ryska kärnvapenhot torde den moderata riksdagsledamoten från Sjuhärad fundera kring sina säkerhetspolitiska prioriteringar.

UPPDATERING 17:30 20/12 2016:

Debatten kring Jan Ericsons nämnda tweet rasar på Twitter. Själv anser han att i en serie av tweets med Ledarbloggen och undertecknad att inlägget handlar om att jag ‘medvetet vill missförstå’ och att det handlar om ”hittepåjournalistik” och att det är ”ovärdigt” och ”tramsigt”. 

Hans egen partikollega, riksdagsledamoten, försvarspolitikern och ledamoten i försvarsutskottet Lotta Olsson (Ericson sitter finansutskottet) delar inte denna syn. I en serie av tweets går hon till skarp och öppen attack mot sin egen partikollega. Se nedan: 

20161220_173955

20161220_174014

20161220_174039

Lotta Olsson är inte ensam i sin kritik mot Jan Ericson. Även Lena Aspund, moderat riksdagsledamot tillika ledamot i försvarsutskottet, svarar följande på en fråga från försvarskontot Totalförsvar när denne påpekar det tvivelaktiga undanslätandet av Rysslands säkerhetspolitiska agerande:

screenshot_20161220-173522

Att två stycken av Moderaternas försvarspolitiker i försvarsutskottet så öppet riktar kritik mot Jan Ericson är spektakulärt.