Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Alliansen i Göteborg bör akta sig för en pyrrhusseger

Det rödgröna minoritetsstyret i Göteborg går mot ännu en prestigeförlust.

Trots att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet försökt sätta käppar i hjulet för LOV-reformen sedan förra sommaren, när en majoritet av kommunfullmäktige röstade ja till att införa valfrihet i omsorgen, har det inte lyckats.

Den rödgröna trojkan, under stark ideologisk ledning av Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar, försökte kuppa igenom att gå emot fullmäktiges beslut i sitt senaste budgetförslag. Det misslyckades kapitalt.

Dagens kommunstyrelsemöte blev ännu en bister påminnelse för de rödgröna om deras prekära läge: det är inte roligt att styra när man inte alltid kan bestämma. Det sliter och begränsar handlingsutrymmet. LOV-frågan går ännu en gång vidare till fullmäktige. Den 8 december avgörs det slutligen.

Alliansen i Göteborg driver nu minoritetsstyret av Sveriges andra största stad framför sig.

Samtidigt får Alliansen i Göteborg anträda framtiden med viss försiktighet. Driver de på för mycket och får för många, och symbolmässigt tunga segrar med stöd av Sverigedemokraterna, Vägvalet och den partilösa Martin Wannholt, är det inte omöjligt att det rödgröna styret surar till, tröttnar och kastar in handduken innan valet och går i opposition.

Ann-Sofie Hermansson talar ofta och gärna om att vitalisera partiet och skapa en ny folkrörelse – och sådan verksamhet gör sig alltid, och kanske endast, bäst i opposition.

Det är roligt att få igenom segrar när man är i opposition – mindre roligt är att behöva ta ansvar och styra Göteborg med kort tid före valet, med samma politiska förhållanden som nu. Det vill säga att vara utlämnade till två populistpartier och en politisk vilde för att gå igenom sina förslag.

I ett sådant läge kan Alliansen i Göteborgs politiska segrar lätt bli till en pyrrhusseger.