Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fores startar västsvensk tankesmedja, vågar fler följa efter?

Sverige är som bekant mer än Stockholm, huvudstaden som en högt uppsatt chef vid ett av Sveriges absoluta toppbolag en gång beskrev som ”en avkrok i Europa”.

Koncentrationen av departement, företagskontor, partihögkvarter, centrala medieredaktioner och tankesmedjor till huvudstaden är förståelig – men inte utan sina uppenbara risker. Det finns en ocean av verkligheter och perspektiv utanför tullarna, som inte sällan faller undan i den rikscentrerade diskussionen.

Den gröna och liberala tankesmedjan Fores, med band till Centerpartiet, Studieförbundet Vuxenskolan och den numera vingklippta Bertil Ohlin-institutet öppnade tidigare i höstas upp Fores Syd i Malmö. Det var inte bara en välgärning för Skåne, utan även ett strategiskt korrekt beslut. Ska man som tankesmedja få genomslag för sina idéer, samtidigt som man vill att ens idéer ska vara så välgrundade som möjligt, är det rätt och riktigt att söka influenser från verksamheter och realiteter utanför Stockholmsbubblan. Det finns mycket gott i Malmö, med ett energiskt digitalt techkluster, grönt tänkande (med bilhat som bieffekt), landets mest innovativa och progressiva stadsutveckling med ett hämningslöst fokus på spännande arkitektur samt en del viktiga lärdomar om integrationsutmaningar. Allt detta har Fores nu börjat nosa på – vilket kommer vara viktiga nycklar för en framtida lösningsorienterad diskussion i dessa frågorna, inte bara simpla problemformuleringar.

Jag var på plats vid invigningen av Fores Syd slutet av augusti och skrev det allra första blogginlägget på GT:s systertidning Kvällspostens Ledarblogg därifrån.

Nu växlar Fores upp ännu en gång och offentliggör att man inom kort startar upp Fores Väst. Detta sker i samarbete med Stiftelsen Ekocentrum (där tankesmedjan kommer husera rent fysiskt) och Göteborgsföretaget Vidunderlig kommunikation. Det senare drivs av Andrea Jovell som kandiderade till ordförandeplatsen inom Göteborgscentern men som förlorade kampen till Emmyly Bönfors i våras. Hon kommer bidra med nätverk och lokal kännedom om näringslivet.

Ansvarig för Fores Väst blir Tove Mellgren, tidigare ledarskribent vid bland annat Liberala Nyhetsbyrån samt projektledare vid Bertil Ohlinstiftelsen. När jag frågar henne vilka områden i Göteborg och västkusten som Fores Väst är mest intresserade av att lära sig mer om, blir svaret:

– Närmast till hands ligger givetvis de industrier och näringsliv som redan finns i regionen, där frågan om hållbara transporter och klimatomställningen är en given del. Sedan är vi här för att lära, ta intryck och se hur vi kan bidra till en bredare och mer innehållsrik debatt.

Likt i Malmö är det rödgrönrosa hatet mot biltrafiken djupt rotat. Fores Väst finner förhoppningsvis andra gröna och liberala lösningar på de lokala trafikfrågorna än att försvåra för människors vardagliga behov av bilen. Bland annat bör Fores Väst notera att trängselskatten inte har fått den effekt man hoppats på. Biltrafiken har ökat igen efter införandet.

Välkomna till Göteborg och västkusten, Fores Väst!

P.s. Vågar man hoppas på att fler tankesmedjor, som exempelvis Timbro och Tiden, vågar sig utanför Stockholms skyddade verkstad? D.s.