Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Bespara oss överdrifter från Sjuhärads riksdagsbänk

En dag att tala klarspråk: MP är det största politiska hotet mot vårt land på alla områden. Ingen regering borde röra vid dem ens med tång. — Jan Ericson (@Ericson_ubbhult) 13 november 2016

Den senaste veckan har diskussionerna om det globala politiska klimatet centrerats mycket kring tonläge och överdrifter, om polarisering och retorisk förgiftning. Hat är som bekant en direkt konsekvens av osaklighet.

Populismen och högerextremismen förråar debattklimatet på ett sjukligt vis. När fakta inte längre är fakta utan åsikter som kan förnekas i samma stund som de ifrågasätts blir en politisk diskussion istället till gyttjebrottning. Alla blir skitiga, det går inte att få fäste någonstans, allting glider än hit, än dit.

Politiska kombattanters vilja att feltolka eller överdriva sina motståndares uttalanden är också ett ofog, likt många inte minst på högerkanten gjorde när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på Twitter för några dagar sedan uppgivet men skämtsamt twittrade i ett svar att tanken föresvävat henne att mäns rösträtt inte var en självklarhet, i svallvågorna efter att ärkepopulisten Donald J. Trump segrat i det amerikanska presidentvalet. Politiskt korrekt? Nej, absolut inte (men är det inte mindre politisk korrekthet som många skriker efter i dessa dagar?). Manshatande? Knappast. Stötande? Bara om man saknar allvarliga politiska problem att ta strid mot.

Under söndagen menade den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson från Sjuhärad bland annat att ”MP är det största politiska hotet mot vårt land på alla områden.” I ett svar till Anders Schröder, riksdagsledamot för Miljöpartiet om hur Ericsons tankegångar går, svarar moderaten att ”De (Miljöpartiart, red. anm.) för politiken kraftigt åt vänster och för en politik som hotar företagande, jobb, välfärd och statsfinanser.

Man kan säga mycket om Miljöpartiet. I mångt och mycket är Miljöpartiet ett omoget livsstilsparti, vars urbana skygglappar och identitetspolitiska kverulans och glädje för bilhat gör det till ett rätt irrelevant parti för gemene svensk – men ett politiskt hot? På alla områden? Att vara verklighetsfrånvänd är förvisso en offentlig uppvisning i ansvarslöshet, men nog är Sverigedemokraternas systematiska underminerande av demokratin med sina legioner av digitala troll, sina rasistiska politiker och sitt konstanta offer-kofta-virkande ett större demokratiskt problem än pacifister som beställt nya Jas Gripen-plan?

Riksdagsledamoten från Sjuhärad finner nog att han kommer längre i sin politiska gärning om han inte tar i så han spricker.