Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Förslag till fler gratissaker

Borgarna i #gbgftw kommer försöka stoppa fria entréer för barn och pensionörer till badanläggningar. https://t.co/kJOj2wza04 #gbgpol #kfgbg — Daniel Bernmar (@DanielBernmar) 10 november 2016

Göteborgs mest, öhm, passionerade politiker Daniel Bernmar (V) laddar inför kvällens fullmäktige och twittrar idag om den uppenbarligen mycket ideologiskt betingade frågan om huruvida ungdomar och pensionärer ska ha fritt inträde till badhus i Göteborg. Men varför fritidsaktiviteter ska vara kostnadsbefriade, det vill säga subventionerade, och vad fritidsaktiviteter har med välfärdens kärna att göra, är lite oklart. Och varför människor som kanske i själva verket absolut kan betala för sig ska ha gratis upplevelser är inte helt klart.

Vänsterns fiskala logik brukar vara som följer:
1. Gratis är ett kvalitetssignum i sig.
2. Vinster i välfärden är dumt (speciellt inom vårdsektorn som har hög andel kvinnoägda företag).
3. Kommunala och statliga förluster (inte sällan sådana vänstern själv är ansvarig för) ska täckas av att andra ska betala mer skatt.

Det slår en att vänstern i Göteborg har låga ambitioner gällande vilka saker som ska vara kostnadsbefriade. Här kommer ett antal förslag på saker som Daniel Bernmar och vänstern kanske kan motionera om framöver?

1. Gratis Volvobilar (fast det blir kanske svårt i och med bilhatarpolitiken).

2. Gratis cyklar (mer passande).

3. Gratis trängselavgifter.

4. Gratis inträde till Liseberg.

5. Gratis inträde till alla kommunala arenor.

6. Gratis Västtrafik-biljetter till alla.

7. Gratis rakhyvlar.

8. Gratis valfläsk. Fast nej, om det är någonting som faktiskt kostar i Vänsterpartiets gratisvärld är det ju valfläsket. Men det betalas ju ändå inte av V själva, utan av alla andra, så det torde ändå vara okej.