GT Ledarbloggen

Lågt att gå på en 15-årig pojke, till och med för SD

En av de vanligaste förekommande rasistiska tankefigurerna i Sverige i dag är den om ”skäggbarnen” – ensamkommande flyktingbarn som uppger sig vara äldre än vad de facto är för att i sin asylhandläggning behandlas som barn och inte vuxna. Inom vissa kretsar är det helt otänkbart att det finns ett enda ensamkommande flyktingbarn som är under 18 år.

Så när en grupp av fem barn under lördagsmorgonen fick chans att ställa frågor till utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp) i TV4 brakade fördomarna loss: ”Klasskompisar” twittrade både den sverigedemokratiska distriktsordföranden i Göteborg Jörgen Fogelklou  och riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) och ironiserade över en bild från sändningen. Ett av barnen som är med är större än de andra barnen, har skäggväxt och har utländsk bakgrund.

Antydningen var kristallklar: den utpekade pojken var inte alls i samma ålder som de andra barnen och var ett uttryck för den migrationspolitik SD är kritiska mot.

Sverigedemokraterna visste dock inte hur rätt de hade, om än på ett helt annat sätt: den antirasistiska granskningssajten Inte Rasist Men påpekar tydligt att barnen är i olika åldrar och går i årskurserna 7 till 9. Dessutom är pojken uppvuxen i Sverige efter att ha kommit hit som sexåring, och är i dag femton år gammal. Han ser alltså äldre ut än de andra för att han är det – eftersom vissa av de andra är yngre än honom, men de är inte klasskompisar.

Det var alltså inte bilden i sig, på pojken jämte sina skolkamrater som var det avslöjande, utan Sverigedemokraternas reaktioner. Fogelklous och Ekeroths ironiserande och utpekande av 15-åringen utgick från premissen att eftersom han inte såg ut som de andra, inte bara till storleken utan även till sin etniska bakgrund, så hörde han inte till de andra barnen med klassiskt svenskt utseende. I deras föreställningsvärld var det inte möjligt att pojken var svensk. Ryggradsreflexerna var i stället att misstänkliggöra ett barn utifrån en etnisk måttstock.

För några veckor sedan avslöjades att Jörgen Fogelklou varit med i det sociala sammanhang där partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt drog ett grovt opassande skämt om nazister och djurmisshandel. I det sammanhanget sade Jörgen Fogelklou till GT att han i egenskap av distriktsordförande i Göteborg: ”… tar jättehårt på om vi hör medlemmar eller nya människor som kommer på våra möten som har en åsikt som vi inte står för. Då är vi väldigt tydliga med att markera mot det.

Det var ett rakt och tydligt ställningstagande av Fogelklou som hedrade honom. Nu är frågan: står Sverigedemokraterna bakom sin distriktsordförande Jörgen Fogelklous rasistiskt ironiserande och misstänkliggörande av en femtonårig svensk pojke?

I en tidigare version uppgavs det felaktigt att pojken ifråga är född i Sverige.