Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hur var det med de romska terrorcellerna nu, då?

Göteborgspolitikern Jörgen Fogelklou (SD) har givetvis helt rätt: det är faktiskt inte helt lätt att komma ihåg exakt vad som hände för fyra år sedan, än mindre hur man reagerade i ett givet ögonblick. Inte ens om det finns videomaterial som visar exakt vad som hände. Om saker dessutom skedde efter ett glas eller två i goda vänners lag, ja, då är det faktiskt inte så lätt att minnas ett osmakligt skämt som ens partikamrat gör.

Dessutom är det svårt att hållas ansvarig för vad andra människor gör. Att Jörgen Fogelklou nu syns i den omtalade SD-videon där partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt undslipper ett makabert skämt är åt kuriosa-hållet. Fogelklou har inget ansvar för Oscar Sjöstedt säger eller gör.

Till GT säger Jörgen Fogelklou mycket tydligt att han i egenskap av distriktsordförande i Göteborg: ”… tar jättehårt på om vi hör medlemmar eller nya människor som kommer på våra möten som har en åsikt som vi inte står för. Då är vi väldigt tydliga med att markera mot det.

Det hedrar Jörgen Fogelklou. Nolltoleransen inom Sverigedemokraterna är viktig. Fogelklous ansvar är dessutom stort: som distriktsordförande kräver det att han öppet måste agera och markera mot partilmedlemmar som uttrycker saker som partiet helt enkelt inte kan stå för.

Vilket för oss till hans partikamrat och tillika kommunalråd Lars Hansson (SD), som vid två tillfällen det senaste året har uttryckt sig högst tvivelaktigt på kommunfullmäktigesammanträden i Göteborg. I november 2015 menade Hansson att det eventuellt skulle finnas ”romska terrorceller” bland de EU-migranter som tigger i Göteborg. Det var, med alla mått mätt, ett direkt främlingsfientligt uttalande som under alla omständigheter saknade verklighetsförankring. På en direkt fråga till terrorexperten Magnus Ranstorp konkluderades det att ”Det finns inga romska terrorister.

Vid det förra kommunalrådet Dario Espigas (S) sista fullmäktige i mars frågade Lars Hansson om Espiga fortfarande var en papperslös flykting. Osmakligheten var abnorm.

Att Fogelklou nu säger att ”Vi tar jättehårt på om vi hör medlemmar eller nya människor som kommer på våra möten som har en åsikt som vi inte står för. Då är vi väldigt tydliga med att markera mot det.” måste alltså således tolkas som att Sverigedemokraterna i Göteborg inte tar det jättehårt när deras eget kommunalråd uttrycker sig rasistiskt och främlingsfientligt i fullmäktige.

Men sen så är det såklart heller inte så lätt att minnas allting helt exakt. Inte heller om det finns videomaterial från fullmäktigesammanträdena eller yttrandeprokoll som visar exakt vad som hände.