Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

”Det offentliga kommer aldrig klara av alla situationer”

20161004_174044

Hemlöshetsfrågan debatterades under tisdagskvällen i S:t Johanneskyrkan i Göteborg, i regi av Göteborgs Stadsmission. Bland paneldeltagarna fanns flera Göteborgsprofiler: kommunalrådet Marina Johansson (S), oppositionsrådet Jonas Ransgård (M), tidningen Faktums chefredaktör Sarah Britz, journalisten och den liberala skribenten Gert Gelotte och Stadsmissionens direktor och VD Lotta Säfsträm.

Nedan ett par spridda citat från kvällens diskussion (med tydlig reservation för redigerad transkribering):

20161004_181432

Lotta Säfström: Hemlösheten bryter mot den bild av vilket land vi bor i. Människor blir inte alls uppfångade på det sätt som det var tänkt. Det har tagit tid för oss i Sverige att förstå att detta är sant. Att det inte handlar om individuella fall utan om ett brutet system.

Marina Johansson: Skillnaderna har ökat de senaste 25-30 åren i hela västvärlden. I Göteborg har de allra flesta det bra, men skillnaderna ökar hela tiden.

Jonas Ransgård: Vi lever alla i bilden att alla som bor i Göteborg har rätt till stöd, men det är en sanning med modifikation. Det vistas människor i Göteborg som saknar rätt till stöd. De som fått avslag på sina asylansökningar och de som har rätt att vara här men inte har rätt till stöd, som EU-migranter. Och så finns det de som har rätt till stöd men som inte får det, de som har psykiatriska problem.

Jonas Ransgård: Det som slår igenom alla klassgränser är bostadsbristen.

Gert Gelotte tog upp sin mobiltelefon för att illustrera varför världen tycks ha blivit mindre, med kortare avstånd: Om du är fattig arbetslös i Afrika eller om du är flykting i ett flyktingläger i Mellanöstern, så kan du via informationssamhället se vart man ska ska ta sig för hjälp och arbete.

Sarah Britz: Det finns en syn på fattiga människor idag som är fruktansvärd. Att man ska skämmas för sin fattigdom. Först den dagen det inte är så, är dagen vi kan börja göra något åt det.

Lotta Säfström: Jag är övertygad om att fler städer behöver gå åt det håll som Göteborg har gjort, med samverkan med civilsamhället. Organisationer och verksamheter som vår och som Sarahs (tidningen Faktum) har en förmåga att möta människor där de är, i deras liv. Vi måste göra upp med idén att våra offentliga institutioner ska klara av allting. Vi måste klara av att samarbeta. Det finns uppgifter och situationer som det offentliga aldrig kommer klara av någonsin.