Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Soffan, lyssna till din partisekreterare

Socialdemokraterna går till val utan regeringspartnern och boxningspåsen Miljöpartiet. Miljöpartiet kan tänkas vara upprörda över beskedet, men borde i själva verket, i hemlighet, vara ytterst lättade. Efter två år i maktens korridorer är Miljöpartiets opinionssiffror katastrofala. Att ta ansvar är ingenting för ett idealistiskt fantasiparti som helst av allt vill vara mot allting – inte minst de beslut de själva är med och fattar i regeringsställning. Värst är det för kärnväljarna: att se det gröna partiet, de som ju skulle rädda hela världen, istället bli en del av etablissemanget, svider och besviker.

Samtidigt är frågan om inte Socialdemokraternas besked på riksplan även borde inspirera partierna ute i landet. I Göteborg tvingas Ann-Sofie Hermansson dras med ett Vänsterparti med storhetsvansinne som driver frågan om valfrihetsreformen LOV till nästan rättshaveristiska proportioner. Trots ett majoritetsbeslut i fullmäktige har Vänsterpartiet släpat S bakom sig för att i största möjliga mån förhindra, obstruera och försena införandet av valfrihet i hemtjänsten. Dessutom har Vänsterpartiet tillåtits få igenom sitt vansinnesprojekt med att slösa skattemiljoner på att låta anställda på Kortedalens äldreboende att få betalt för att inte arbeta. På andra sidan har Hermansson ett Miljöparti vars fortsatta bilhatarpolitik riskerar att förvärra stadens relation med dess främsta arbetsgivare, fordonsindustrin. I ett sådant läge måste tanken ändå ha föresvävat Hermansson: tänk om hon inför valet 2018 skulle meddela att hon hellre ser ett blocköverskridande samarbete än går till val med sina två obstruerande, radikala små vänsterpartier vid sin sida. Förlåt, tre, men Feministiskt Initiativ har efter två år lämnat ett så blekt intryck att det torde hållas för otroligt att de kommer bli återvalda.

Göteborgsalliansen har vädrat morgonluft ett tag, men i en situation där Kristdemokraterna riskerar åka ur fullmäktige och med en Göteborgscenter som är vitaliserad och har en reell chans att återkomma ser Göteborgsalliansen plötsligt helt annorlunda ut. Inte minst med tanke på att Centern lokalt har haft tydliga strömningar av Västlänkenkritik.

Ann-Sofie Hermansson brukar beskriva sig själv som en politiker som vill tillbaka till den gamla folkrörelsetanken. Men det var också en tid när Socialdemokraterna sökte breda blocköverskridande lösningar.

Det kan vara dags för en ny slags Göteborgsanda.