Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Positiva tecken för Stampen kan vara årets Bokmässan-kupp

Stampen kan vara räddat, och därmed en uppsjö av titlar som Göteborgs-Posten och Hallandsposten. I alla fall om de uppgifter stämmer som Dagens Nyheter gjort gällande under torsdagen: nytt kapital är på väg in, och det är varken ett svenskt eller danskt mediebolag som står för injektionen. Istället sägs det vara lokala pengar i form av en eller flera västsvenska kapitalstarka företagare som ser värdet av att ha kvar i alla fall GP på den lokala marknaden. Med på köpet får man då Stampens andra titlar.

Men kapitalinjektionen kommer inte utan villkor. Eller konsekvenser. GT kan nu avslöja att den nya kapitalinjektionen i form av en nyemission innebär att dagens ägarandelar kommer att förändras. Det är i dagsläget oklart om det innebär att Peter Hjörne förlorar sitt majoritetsinflytande. Men en sak är säker: Peter Hjörnes inflytande kommer att minska. Att det är lokala investerare som räddar bolaget borgar dock för en lösning där Hjörne behåller kontrollen eller framåt får en chans att återta ett majoritetsägande. Göteborgsandan kan i slutändan spela en stor roll för Stampens framtid, men en större roll för Peter Hjörne.

Nya lokala delägare utan medievana eller digital kompetens är dock ett risktagande. Kännedom om de lokala förutsättningarna kan vara ett plus, samtidigt som ovana från pressbranschen riskerar slå hårt mot verksamheten om affärsmässiga beslut tas på ett sätt som inte tar hänsyn till dess unika uppdrag. Eller så är det ett helt briljant drag, en svensk variant av den amerikanska multimiljardären och Amazongrundaren Jeff Bezos som 2013 köpte Washington Post. Men han hade inte bara pengar utan just digital spetskompetens.

Det bör dock hållas för otroligt att de nya delägarna och investerarna inte ställt mycket konkreta och avgörande krav för att gå in med kapital. En genomgripande förändring är att vänta, på alla nivåer. Vad detta innebär är idag svårt att spekulera i, men det Stampen vi ser idag är inte nödvändigtvis det Stampen som existerar om ett år.

Att Stampen räddas innebär inte bara att tidningarna inom Stampen-koncernen räddas. En lång rad andra tidningar är beroende av den samdistribution som Stampen och dess tidningar är en avgörande del av på den västsvenska marknaden. Varje tidning har givetvis inte sitt eget tryckeri och svenska prenumerantbaserade morgontidningar delar på utdelningskostnaderna. Om Stampen hade gått, eller går, i konkurs hade det fått allvarliga följder för framförallt läsarna i hela västra Sverige, men även i resten av landet eftersom förlorade distributionsmöjligheter i en del av landet givetvis även påverkar omsättningen för resterande delar av tidningarnas verksamheter i övriga delar av landet.

Hur detta kommer sluta vet ingen i idag – kanske inte ens Peter Hjörne. Men att det kommer positiva livstecken om Stampen mitt under Bokmässan i Göteborg kan, om man är lagd åt det vidskepliga hållet, möjligen ses som ett positivt tecken. Eller så kan det också, för den konspiratoriskt lagda, ses som årets Bokmässan-kupp.

TILLÄGG 10:19 23/9:

GT skriver nu om Breakits avslöjande under fredagsmorgonen: finansmannen Peter Gyllenhammar och hans rekonstruktionsbolag Front Office lade ett bud på rubb och stubb i Stampen under ondagen. Budet avvisades. Det stärker ovanstående tes att Peter Hjörne vill ha fortsätt inflytande och om möjligt majoritetskontroll i Stampen även framåt.