Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Glödhet arbetsmarknad i Göteborg – om du inte är utlandsfödd

Idag släppte Business Region Göteborg en ny rapport. Bedömningen: den lokala och regionala arbetsmarknaden är glödhet.

Högtrycket fortsätter i Göteborgsregionens näringsliv. Vår nya konjunkturrapport är klar. https://t.co/Q896Fgrgvx — BusinessRegion (@BRGgoteborg) 21 september 2016

I rapporten konstateras det att ”Göteborg dammsuger landet på arbetskraft” och att ”Göteborgsregionens starka konjunktur har stärkts ytterligare senaste kvartalet. Det har resulterat i att fler nya och välbetalda jobb skapats och en fallande arbetslöshet. Nu behövs kompetens från hela landet och även internationellt.

Det är inte ett helt angenämt problem: ”Flera gör bedömningen att den regionala arbetsmarknaden inte räcker till för att fylla behoven.

Men medan Göteborgs näringsliv blickar ut i omvärlden för rätt arbetskraft, är nyanlända människor från omvärlden till Göteborg hopplöst utanför.

Medan den generella arbetslösheten minskar, med en augustisiffra som ger den lägsta arbetslösheten sedan 2008, har det aldrig funnits så många utrikesfödda arbetssökande i länet. Konjunkturen rår inte på de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Klyftan talar för sig själv: 54,4 procent av alla arbetssökande i länet är inte födda i Sverige, berättar Arbetsförmedlingen i sin lägesrapport om arbetsmarknadsläget för augusti 2016.

Samtidigt konstaterar GBG Business Region i sin rapport att: ”I augusti 2016 var arbetslösheten bland utrikes födda 16-64 år 16,5 procent (för Sverige var motsvarande andel 21,6%). För utrikes födda 18-24 år i Göteborgsregionen är situationen desto värre. I augusti 2016 noterades en arbetslöshet på 26,3 procent (för Sverige var motsvarande andel 35,7%).”

Det säger sig självt att ju yngre nyanlända är när de kommer hit, ju större är sannolikheten för att de saknar en utbildning. Därmed kommer det också ta längre tid att få in dem på arbetsmarknaden. Den nuvarande arbetslöshetskrisen är alltså morgondagens utbildningskris.

Det står därmed tydligt att Göteborgs nuvarande framgångar inte når alla, och de nyanlända står långt ifrån möjligheten att ta del av stadens glödheta arbetsmarknad. Det är, för att uttrycka det milt, en utmaning. Samtidigt är det knappast ett lokalt fenomén. Men: De sjunkande arbetslöshetssiffrorna i Göteborg kommer med allra största sannolikhet avta i närtid, i takt med att allt fler nyanlända skrivs in i Arbetsförmedlingens system.

Däremot går det att konstatera att om det finns någon arbetsmarknadsregion som skulle kunna agera som motor även för nyanlända så är det i Göteborg. Kruxet är att den rödgröna regeringen hellre fokuserar på statliga beredskapsjobb än att släppa till för en reformerad arbetsmarknadsmöjlighet med låglönejobb. Inte minst är detta orättvist mot de nyanlända.

Men även gällande den glödheta arbetsmarknaden finns det matchningsproblem. Den lokala arbetskraften har inte rätt kompetens för behovet som nu uppstått. En del av detta har varit svårt att förutse. Att AB Volvo och Volvo Cars kraftigt expanderar har varit en välkommen överraskning. Att efterfrågan på transportfordon ökar är ett delikat problem för det rödgröna styret som även fortsättningsvis för en bilfientlig politik i Göteborg men är beroende av produktionen av desamma som ryggraden i den regionala ekonomin.

Gällande den andra glödheta arbetsmarknaden finns det onekligen en större planeringshorisont: byggproduktionen.

Här har politiken uppvisat en häpnadsväckande oförmåga att kommunicera med näringslivet, och en gemensam oförmåga hos politiken och näringslivet att i tid ha genomfört utbildningsinsatser som motsvarar behoven. De kommande åren kommer hisnande 1 000 miljarder kronor att investeras i infrastrukturprojekt och stadsutveckling, bland annat med Älvstaden. Det har politiken haft år och åter år på sig att förbereda arbetsmarknaden inför. Nu riskerar dock byggprojekt bli försenade för att det helt enkelt saknas arbetskraft, som i sin tur riskerar att få negativa effekter på tillväxten.