Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Moderat-nej till sprututbyte är stötande

På onsdag kommer kommunstyrelsen i Göteborg fatta beslut om att införa sprututbyte i Göteborg. Det är en liberal reform som alldeles för länge förvägrats sjuka människor. Liberalerna, tidigare Folkpartiet, har drivit frågan under lång tid. Tidigare i våras undrade jag på ledarplats i GT hur många som dött i onödan eller insjuknat i Hepatit B och C eller HIV för att Socialdemokraterna i Göteborg länge ställt sig i vägen på grund av en förlegad syn på missbruk. Det krävdes att Dario Espiga (S) skulle kasta in handduken från det lokala toppskiktet för att sossarna i Göteborg skulle ändra sig. Och då gick det snabbt.

Men Moderaterna vägrar ge sig. I fredags skickade de ut ett pressmeddelande med rubriken ”Moderat nej till sprututbyte!”. Utropstecknet bör tolkas som ett semantiskt sätt att hävda sakpolitisk relevans. I sak betyder motståndet ingenting. Symboliskt är det beklagansvärt.

I nämnda pressmeddelande säger kommunalrådet Maria Rydén:

”Stadens roll och uppgift måste fortsatt vara att jobba förebyggande och uppsökande samt med åtgärder för drogavvänjning. Dessutom ska samarbete med polis syfta till att minska tillgången på narkotika. Vi menar att det är fel att bidra till drogmissbruk genom att tillhandahålla sprutor och kanyler.”

Den sista fetmarkerade biten är viktig att framhäva eftersom den är helt felaktig och går emot Folkhälsorganisationen WHO:s linjerapport från 2004, som konstaterade att:

Specifically and after almost two decades of extensive research, there is still no persuasive evidence that needle syringe programmes increase the initiation, duration or frequency of illicit drug use or drug injecting” (sida 29, rapporten öppnas direkt som en .pdf).

Det vill säga, på ren svenska: fler folk knarkar inte mer för att sjukvården omhändertar användna och eventuellt smittade sprutor och ger ut rena. Tvärtom hindrar det smittspridning, insjuknande och dödsfall:

”There is reasonable evidence that needle syringe programmes can increase recruitment into drug treatment and possibly also into primary health care.”

Därmed, vilket torde tilltala Moderaterna, sänker det kostnaderna för missbruks- och sjukdomsvård.

Det moderata motståndet saknar alltså grundläggande vetenskapligt stöd. För ett parti som inte sällan anklagar meningsmotståndare för att vara förblindade av ideologiska skygglappar, är motståndet mot sprututbytesprogram ett ideologiskt bottennapp. Vad värre är: detta är inte en relativt harmlös teknisk skattefråga. Det handlar om liv och död.

Det är även viktigt att påpeka att den socialkonservativa hållning som Göteborgsmoderaterna uppvisar är lokal. Det går bevisligen att utforma en lokal politik: I Blekinge har Moderaterna i landstinget sagt ja.

Göteborgsmoderaterna kunde ha stått på den lilla människans sida istället för att agera samma slags bromskloss som Dario Espiga så länge gjorde. Det överraskar att Moderaterna väljer ett understödja ett repressivt, förtryckande system mot utsatta människor. Det är aldrig rätt sida att stå på.

TILLÄGG:

Vän av ordning undrar kanske varför jag inte även nämner Kristdemokraterna i Göteborg i detta sammanhang? Det är en berättigad och högst relevant fråga. Till kommunstyrelsen imorgon delar nämligen M och KD på ett yrkande. Huvudformuleringen lyder: ”Vi menar att det är fel att bidra till drogmissbruk genom att tillhandahålla sprutor och kanyler.

Således är det inte enkom Moderaterna som motsäger sig forskning och fakta i det givna ärendet. Skammen skall delas lika.