Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Lyssna på Reportrar utan gränser

Reportrar utan gränser kräver  i dag i samband med riksmötets öppnande en granskning av de senaste 15 årens misslyckade diplomatiska ansträngningar kring Dawit Isaak. Det är ett inte alltigenom dåligt förslag.

RUG skriver: ”Sverige har haft ett tiotal utrikesministrar och Eritreaambassadörer sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea, utan föregående åtal eller rättegång. I synnerhet Utrikesdepartementet (UD), har gjort mycket arbete för honom under alla de åren. Men det mesta är hemligt och många av personerna som arbetat har bytts ut. Därför behövs en genomlysning av allt som gjorts – och vad man valt att inte göra. Alla åtgärder måste analyseras. Det behövs för Dawit Isaaks skull men också för att lära för framtiden. Sverige måste skärpa sin beredskap.

Efter 15 år är facit tomt: i väntan på antingen ett åtal eller frigivning är det i dag okänt om Dawit Isaak ens är vid liv – alldeles oavsett vad Eritreas utrikesminister Osman Saleh hävdade i somras. Det finns inga bevis. Diktaturer ljuger i parti och minut. Själv skrev jag om oklarheten kring Isaak i somras och konstaterade då att Eritrea gärna får motbevisa misstanken om att Isaak inte längre lever.

Det finns i ärlighetens namn inget att förlora. Dawit Isaaks familj förtjänar klarhet i Isaaks öde. Det minsta UD kan göra är att meddela om de ens känner till om han är vid liv.

Nu väntar vi på vilket riksdagsparti som blir först med att nappa på förslaget och driver det i riksdagen.