Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Västlänken hotar kulturarbetet

Arbetet med Västlänken i Göteborg tuffar vidare. Det betyder dock inte att allt är förberett och planerat in i minsta detalj. En oväntad konsekvens som kan uppstå är att Västlänken riskerar påverka kulturförvaltningens budget och verksamhet negativt.

Vid höstens första sammanträde med kulturförvaltningen konstaterades det (öppnas som .pdf i nytt fönster, ärende 125), med fyra månader kvar till 2017, att Kulturförvaltningens arbete med Västlänken 2017 är ofinansierat.

Totalt rör det sig om 5 miljoner kronor i ofinansierade merkostnader som Västlänken just nu riskerar gröpa ur kulturförvaltningens budget. Den bakomliggande orsaken är att förvaltningen inte fått någon ramförstärkning i arbetet med Västlänksrelaterade projekt enligt 2017 års kommunbidragsram.

Om förvaltningen inte får en budgetinjektion gäller det som alltid gäller inom kommunala förvaltningar: kostnaderna måste hanteras inom given ram. Befintlig, planerad verksamhet får stryka på foten.

Det satsningar som för närvarande är ofinansierade är kulturpedagogiska aktiviteter för barn och unga samt möjligheten att hedra ingångna avtal gällande konstprogrammet. Dessutom är den viktigaste delen, den som gäller förvaltningens möjlighet att agera remissinstans i kulturmiljöärenden rörande plan- och bygglagen, miljöbalken och kulturminneslagen, helt ofinansierade. Det senare är mest anmärkningsvärt: som remissinstans har förvaltningen en skyldighet att inkomma med expertsvar som kan framöver kan komma att påverka arbetet med Västlänken. Att inte ge en ramförstärkning för ett projekt som kulturförvaltningen inte initierat men icke desto mindre påverkas av, är anmärkningsvärt.

Blogginlägget har uppdaterats med förtydligande kring vilka områden som kulturförvaltningens VL-program syftar till.