Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
GT Ledarbloggen

Det handlar inte om utförarna

I morse hände det lite märkliga att Göteborgs Stads webservice för utskick av kommunala nämndhandlingar (kallelser, dagordningar, handlingar och protokoll) av någon outgrundlig anledning skickade ut material rörande kommunfullmäktiges sammanträden den 18 oktober och 22 november 2007, 31 januari 2008 samt en del spridda handlingar från ett par kommunstyrelsemöten. Det är ett digert material. Perfekt för den som har lite tid över i utkanten av sensommaren och som är lite sådär lokalpolitiskt nostalgisk.

Särskilt en handling från dåtiden kastar oss direkt in i vår nutid. Det är Handling 2007 150 som avhandlades vid KF-mötet den 22 november 2007:

20160903_120619

Yttrande över motion av Mikael Janson (fp), Jonas Ransgård (m) och Carina Liljesand (kd) om att skapa regelverk och förutsättningar för att öppna hemtjänsten för fler servicegivare än kommunen.

I handlingarna går det tydligt att utläsa att Göran Johansson (S) inte var helt harnesk mot valfrihet, men att det skulle vara begränsat till utförare inom det som då kallades för den ”Sociala ekonomin”: ”organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn… Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta, inte vinstintresse, som främsta drivkraft.

Nio år senare debatteras fortfarande frågan om valfrihet i hemvården, men med den tydliga skillnaden att frågan i dag rör vinster inom välfärdssektorn, och att valfrihet numera är ett etablerat faktum. Trots att den rödgrönrosa minoriteten i Göteborg försöker göra allt de kan för att i direkt strid mot ett demokratiskt fattat majoritetsbeslut och därmed även mot folkviljan, hindra att LOV införs. Det är många som idag väntar och längtar till denna reform. Jag har tidigare skrivit om det här och här.

För det är som den borgerliga treklövern skrev redan då. Det handlar inte om utförarna per se, utan om de som använder tjänsten:

Möjligheten att välja själv skulle ge den enskilde full makt över vem som kommer in i hemmet och på vilket sätt det hela skall utföras. Är man inte nöjd och klagomål inte leder någon vart kan den enskilde fritt välja att anlita någon annan, inklusive kommunens hemtjänst. Som äldre i behov av hemtjänst befinner man sig i en ny och kanske främmande beroendeställning till någon annan, men genom att ha valet i sin hand återfår den enskilde till en inte oväsentlig del makten att själv få bestämma över sitt liv.

Det var sant 2007, och det är lika sant nu. Skillnaden är det brinnande förakt mot valfrihet som de rödgröna idag uppvisar.