Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Nu går det inte längre”

Jag vet inte hur bra koll ni har på Victoria Dronsfield?
Hon blev sjua på höjdhoppet i JVM 2010, vann SM-guld 2012 och är den friidrottare i Sverige som är klart vassast på Twitter.
Men nu har 23-åringen problem.
Foten som har spökat för henne under de senaste säsongerna ska till slut opereras. Och hon vet inte när – eller ens om – hon kommer tillbaka.
– Det här är sista utvägen, säger Dronsfield.

Det var egentligen av en helt annan anledning som jag ringde upp Victoria Dronsfield.
Storbritanniens friidrottsförbund meddelade i en bisats att svenskan, som har en pappa från England, nu var ”eligible to compete for GB”.
Och det stämmer, hon har fått grönt ljus för att tävla för Storbritannien, även om det just nu inte är aktuellt att just tävla.
– Det var ganska länge sen som jag ansökte om det och nu gick det igenom. Egentligen var det mest för att få fortsätta att träna med Fuzz Ahmed. För att få vara med i hans grupp var det bra om jag var brittisk, säger Dronsfield.
– Men tävla för Storbritannien får jag ju bara göra om jag klarar en kvalgräns.

Victoria Dronsfield åkte över till Birmingham och började träna med Fuzz Ahmed för att lägga om sin teknik. Hon hoppades att det skulle hjälpa henne att bli av med fotproblemen.
Men det gick inte.
Och rehab och kortisonsprutor hjälpte inte heller.
Nu har Dronsfield lagt ner säsongen.
– Jag har försökt allting, men det blir bara värre och värre. Jag kommer att opereras hemma i Sverige nu i sommar. Det här är sista utvägen, säger hon.
– Efter operationen väntar en ganska lång rehabtid. Och jag ska vara ödmjuk och säga att jag vet inte om det är så lätt att komma tillbaka efter det. Höjdhopp är det brutalaste man kan göra på en fot. Så mitt första höjdhopp lär nog dröja ganska länge. Och att vara tillbaka på en nivå som jag tycker är godkänd för att kunna tävla igen… det är ytterligare ett steg.

Skadan som plågar henne är ett litet benutskott på hälen som skaver mot hälsenan. Det har nu även bildats brosk i området, vilket har gjort foten ännu stelare.
Och Victoria Dronsfield lider, så klart.
I stället för att utvecklas till en världsstjärna har hon fått kämpa mot en smärtande häl.
– Det har varit jättejobbigt. För två år sen var jag riktigt på gång, men då är man också bräcklig. Man lägger på mer träning och lyssnar inte riktigt på signalerna. Sen dess har det bara gått utför. Det har varit en svår skada och jag har verkligen inte velat operera den, men nu går det inte längre.

Har ni nyhetstips om friidrott? Hör gärna av er via mejl: ludvig.holmberg@expressen.se