Fredrik Sjöshult

Mer om TV4, H&M och låga löner

Skyttegravskriget inför kvällens Kalla Fakta i TV4 pågår för fullt och min krönika om bristerna i krishanteringen har väckt starka känslor.

Här är det senaste från fronterna.

Stefan Persson tycker att det är TV4:s fel att det inte blev någon intervju. Han ställer sällan upp på intervjuer men var beredd att göra ett undantag för programledaren Lennart Ekdal. Persson ville först ha ett bakgrundssamtal med Ekdal men när det ställdes in och TV4 krävde att det skulle filmas direkt och att Ekdals chef skulle vara med skar det sig mellan tv-kanalen och Persson.

Klimatet blev inte bättre av att en helikopter samtidigt flög på låg höjd över Stefan Perssons engelska gods, enligt H&M.

H&M anklagar också TV4 för att ha klippt sönder och vinklat ordväxlingen mellan Karl-Johan Persson och TV4:s reporter när Persson var på scen för att presentera årets tredje kvartalsresultat. Det har styrkt H&M i uppfattningen att det var rätt att neka TV4 att göra en intervju i lugn och ro framför tv-kameran.

H&M anklagar också TV4 för att lurat helikopterbolaget att Persson gett sitt medgivande till flygningarna som H&M klassar som ”lågsniffningar”. TV4 slår nu tillbaka och hävdar att det inte stämmer att helikopterfirman lurats – och att de har helikopterbolagets ord på att H&M hittat på eller missuppfattat i den delen.

Samtidigt har TV4 lyckats bra med marknadsföringen av kvällens program där Aftonbladet hakar på kvällens huvudtema där Perssons utdelning på tio miljoner kronor om dagen ställs i relation till minimilönerna i Bangladesh. Aftonbladet och TV4 uppger att minimilönen ligger på 2 kronor i timmen.

Om det stämmer har minimilönen höjts med 42 procent sen jag själv var i Bangladesh tidigare i höstas. Då låg minimilönen på 1,4 kr/tim – vilket jag också rapporterade om i Expressen.

Lästips:

Kalla Faktas sida på Facebook.

H&M:s sajt med bemötande, anmälan till granskningsnämnden och intervjuer som lagts ut i sin helhet.