Fredrik Sjöshult

Stolt Teliachef drar ut i strid

Teliachefen Lars Nyberg gick till motattack efter mutanklagelser och beslutet att sparka 2000 personer.

– Jag är stolt över det här företaget, slog han fast med emfas när han under onsdagsförmiddagen presenterade resultatet för årets tredje kvartal.

Han har uppenbarligen bestämt sig för att dra ut i en sista strid – men vägrar att svara på frågor om Uzbekistan.

Lars Nyberg talade med dubbla tungor under morgonen. Han säger att han är beredd att sluta tidigare om hans ersättare rekryteras tidigare än i december när han ska sluta enligt den tidigare planen.

Egentligen skulle han i lugn och ro presenterat resultatet för Telias nio första månader på onsdagsförmiddagen men fokus ligger nu på mutanklagelser och nedskärningar.

När han mötte analytiker och journalister på Telias huvudkontor på Stureplan i Stockholm inledde han med att eldfängt tal där han slog fast att Telia har nolltolerans mot mutor, men några frågor om Uzbekistan ville han inte svara på.

Tidigare har han sagt att han inte visste om det fanns andra förmånstagare bakom brevlådeföretaget på Gibraltar som Telia skickat miljarder till för att komma över mobillicenser i Gibraltar.

Hur hänger det ihop med nolltoleransen?

Nyberg gick också till attack mot tidningen Veckans Affärer som anklagat Telia för att ha mutat ex-kungafamiljen i Nepal för att komma över landets största mobilbolag.

– Faktamässigt fel, dundrade Nyberg.

Han var också noga med att framhålla att Telias affärer i det område som kallas för Eurasien inte bara handlar om att göra vinsten. Nyberg gör sitt bästa för att framställa sig själv som en vit riddare i kampen för mänskliga rättigheter i de problematiska länderna.

Samtidigt kallade han problemländerna för Telias ”tillväxtmotor” och visade kurvor som inte ser lika positiva ut för Sverige, Finland och andra länder. Telia har problem att ta betalt för den ökade trafiken i mobilnäten och därför måste företaget spara pengar.

Lars Nybergs slutsats är att det krävs nedskärningar och att 2 000 av 29 000 anställda måste lämna företaget under de kommande två åren. Han preciserade inte vilka länder eller vilka delar av företaget som kommer drabbas hårdast.

– Det är en uppskattning. Men vi vet inte var och inte när, säger Nyberg.