Fredrik Sjöshult

Så mycket mer tjänar bankerna på bolånet

Här är kurvan som avslöjar hur storbankerna pungslagit bolånekunderna – utan att ta någon risk.
På fyra år har marginalen på ett bundet lån dubblats.
Ska du fortsätta att acceptera att storbankerna gör miljardvinster tack vare dina bolån?
Svaret på frågan är förklaringen till att du nu får sänkt ränta men glöm då inte att bankerna sänker för långsamt.

Villaägarnas chefsekonom Daniel Liljeberg har tagit fram siffror som jag tycker är mycket intressanta – och som avslöjar struntpratet från bankerna om att de inte tjänar storkovan på bolånen.
På senare tid har Swedbankchefen Michael Wolf prisats för sin kommunikation – och jag är den första att skriva under på att han är ett geni i den genren. Han får det att framstå som om hans bank är ansvarsfull genom att skriva brev där han bett regeringen införa amorteringskrav – samtidigt som hans kunder är sämst på att amortera.
Och när jag intervjuade honom på Expressens scen i Visby under Almedalsveckan beklagade han sig över hur usel affär bolånen är.

Fakta: Femårsräntan ligger nu på 3,5 procent och det ser ju billigt ut med tanke på att den rörliga räntan ligger på 3,4 procent. Men den femåriga bostadsobligationsräntan (bankernas primära källa när de skaffar pengar till ett bolån) låg i måndags på 2,0 procent, påpekar Liljeberg på Villaägarna.
Marginalen på ett femårigt lån är alltså 1,55 procentenhet – ta med dig den siffran och klipp ut den här sidan när du går till banken och förhandlar om ditt bolån.
Kurvan avslöjar också hur mycket bankerna ökat marginalen – för fyra år sen var marginalen bara 0,7 procentenhet.

När bankerna nu sänker räntorna sker det alltså efter en tid när bankerna ökat marginalerna. Bara under den senaste månaden har bostadsobligationsräntan sjunkit kraftigt och det gör att bankerna nu kan behålla samma goda vinstmarginal.
Under första halvåret kasserade de fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank in 44 miljarder kronor i vinst – och en del av förklaringen är att bolånekunderna prutar för dåligt. Det är inte rimligt att bankerna ska göra miljardvinster samtidigt som de pressar upp marginalerna.
När det handlar om bolån med kortare bindningstid kan alltid bankerna försvara sig med ett invecklat resonemang med att de tvingas låna upp pengar med längre bindningstid och ”dela upp pengarna/swappa”.

Det resonemanget faller när det handlar om bundna lån på fem år och Villaägarna konstaterar att bankens vinst är ”kassaskåpssäker” eftersom en kund som vill komma ur bindningstiden straffas hårt.
– Det blir en upplåning, en utlåning och teoretiskt ett enda kundmöte och sen tickar marginalen in till banken i fem år utan att den behöver lyfta ett finger. För mig framstår det som en väldigt god affär för banken, säger chefsekonom Daniel Liljeberg.