Fredrik Sjöshult

Ingves trotsar varselvågen

Riksbankschef Stefan Ingves har återigen visat att han inte går i takt med verkligheten.
Mitt i varselvågen vägrar han att använda räntevapnet för att få fart på svensk industri.

De stora industriföretagen har problem. En stark svensk krona och kris i omvärlden gör att exporten har minskat kraftigt och det är bakgrunden till varselvågen.
Riksbanken hade idag chansen att sätta fart på industrin med sänkt ränta. Lägre ränta ökar farten i svensk ekonomi och skulle göra att kronkursen hamnar på en bättre nivå för exportföretagen.
Ingves vägrade lyssna på det örat. Han hade redan inför räntebeskedet aviserat att han är orolig för hushållens skuldsättning men det argumentet för att inte sänka räntan underkändes i början av veckan av Dagens industris skuggdirektion.
SEB:s morgonbrev sammanfattade:
”Di:s skuggdirektion underkänner riksbankschefens argument om att den höga skuldsättningen hos hushållen skulle motivera att inte sänka räntan för mycket. Istället tycker de att Ingves tar för lite hänsyn till signalerna om svag tillväxt och en för låg inflation.”
Läget har blivit än mer akut i veckan efter att Volvo och Scania kommit med negativa rapporter, men inte ens det rubbade Ingves och de andra räntehökarna i riksbankens direktion.

20121025-112657.jpg