Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardärens sommarhusportfölj: 117 miljoner

(Till höger på kartan – längs Fågelsångsgatan, Marinavägen och Möllaregatan – äger EF-miljardärerna Hult sommarhus för minst 117 miljoner.)

EF-miljardären Bertil Hults barn fortsätter att köpa upp det exklusiva sommarparadiset Torekov.

I år har sönerna Philip och Alexander köpt Torekovhus för 65 miljoner kronor.

Hult äger sedan tidigare Sveriges högst taxerade fritidshus i samma kvarter och ytterligare ett hus som tillsammans är värda 52 miljoner kronor.

Bertil Hult har byggt upp sin förmögenhet på att sälja språkutbilningar världen över och uppges vara god för 20 miljarder kronor. Han har sen länge flyttat ut från Sverige och bor nu i Schweiz, men släpper inte helt kontakten med hemlandet.

Expressens granskning av fastighetsägarna i Torekov visar att han och familjen nu äger fyra hus för 117 miljoner kronor i samma kvarter.

Familjens pärla klassas också som Sveriges finaste fritidshus av Skatteverket. Inget annat svenskt fritidshus har ett högre taxeringsvärde än Hults 500 kvadratmeter stora stuga direkt vid stranden med fri utsikt mot Hallands Väderö

Hult köpte fritidshuset genom EF Språkresor, tog över ägandet privat 1993 för två miljoner kronor och gav 2001 bort det till sina barn Philip, Edward, Alexander och Maximilian. Marknadsvärdet på fastigheten uppskattas nu till 40 miljoner kronor.

Men barnen har inte nöjt sig med det huset. Philip Hult, som tagit över som styrelseordförande för EF, köpte för fyra år sen ett hus för 12 miljoner av finansmannen Lage Jonasons fru.

Och nu har han köpt ytterligare ett hus för 35 miljoner i samma kvarter av fru Jonason. Jonason betalade 23 miljoner för huset men har pumpat in mycket pengar i renoveringar och uppges inte ha gjort någon större vinst när affären nu blev klar i november.

Philip Hult slog därmed den tidigare toppnoteringen i år för ett fritidshus i Torekov. Det var hans bror, hotellentreprenören Alexander, som köpte ett eget hus i april frö 30 miljoner kronor av en bankdirektör som fick huset som gåva 1956.

Peter Persson är fastighetsmäklare på den ledande Torekovsbyrån Jakobssons Bjäremäklarna och han menar att krisen har märkts genom att det tar längre tid att komma till avslut.

– Och den som verkligen vill sälja kan behöva att krypa ned lite i pris. Men det finns fortfarande en del extrema köpare som bara ska ha rätt objekt om det bjuds ut till försäljning, berättar han.

Dyrast i Torekov just nu är ett hus med fantastisk havsutsikt som Jakobsson Bjäremäklarna vill ha 25 miljoner kronor för.

– Det ligger verkligen på första raden, säger Persson.

 

Namn: Bertil Hult.

Familj: Hustru Lisbeth, sönerna Philip, Alexander, Edward, och Max.

Har hus i bland annat: Luzern i Schweiz, Colorado i USA, La Zagaleta nära Marbella i Spanien och Torekov.

Född och uppvuxen i: Stockholm.

Karriär: Startade EF språkresor 1965. VD till 2002.

Övrigt: Grundare av Bertil Hults stiftelse, som delar ut pris till skolor för dyslexiarbete. Golfare och Vasaloppsåkare. Hyrde in Rod Stewart för att fira sin 50-årsdag och Elton John, David Copperfield och Stevie Wonder för att fira 60-årsdagen. Hjälpte kronprinsessparet med flyg och båt på deras bröllopsresa.