Fredrik Sjöshult

Fem Carematoppar tjänade 382 miljoner

SVT avslöjar i dag att tre Caremachefer tjänade 120 miljoner kronor när vårdkoncernen köptes av riskkapitalbolaget Triton förra året.

Men det är inte hela sanningen – totalt var det fem chefer som fick dela på 382 miljoner kronor och en stor del av vinsten landar i ett skatteparadis.

SVT har granskat Carematopparnas deklarationer och avslöjar i dag att tre ledande befattningshavare tjänade 120 miljoner i samband med att Triton köpte vårdkoncernen Carema av det brittiska riskkapitalbolaget 3i. Cecilia Daun Wennborg, sparkad ex-vd i Carema Vård och Omsorg fick 20 miljoner och de före detta direktörerna Ralph Riber och Matti Bergendahl tjänade 50 miljoner kronor var.

Men det riktigt stora klippet i samband med ägarbytet gjorde Caremas grundare och ex-vd Peter Weiderman. 212 miljoner kronor blev hans vinst, men han har inte deklarerat privat för klippet eftersom han ägde Carema via ett förvaltningsbolag som i sin tur ägs av ett moderbolag i skatteparadiset Cypern.

Weidermans vinst har jag tidigare skrivit om här.

Men det finns en femte person som också gjorde ett klipp: Caremadirektören Bengt Marcusson. Han kammade hem en vinst på 50 miljoner kronor på Caremaförsäljningen förra året.

Totalt tjänade alltså de fem Carematopparna 382 miljoner kronor under förra året tack vare att de hade fått behålla ett visst ägande när Carema köpts och sålts av riskkapitalister.

(Den här bloggposten har uppdaterats under dagen eftersom min vidare research visade att Marcusson tjänat 50 miljoner kronor – och inte 30 miljoner som mina första uppgifter pekade mot.)