Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Zennström bekräftar mitt avslöjande

I söndagens Expressen berättade jag att Skypemiljardären Niklas Zennström nu för första gången investerar i ett svenskt it-bolag – appsuccén Wrapp (som jag tidigare uppmärksammat här i bloggen).

Nu under måndagseftermiddagen har Zennströms riskkapitalbolag Atomico och Wrapp haft sin presskonferens och bekräftat nyheten (läs mer här hos Tech Crunch eller följ diskussionen på Twitter).

Kolla in Wrapps sändning på Bambuser här (Zennström och Wrapp-Winbladh börjar snacka efter 26.20).

Här är min artikel från söndagens tidning:

Skypemiljardären Niklas Zennström satsar nu på Sverige.

Tidigare har han spenderat en del av sin förmögenhet på entreprenörerna bakom succéspelet Angry Birds och andra utländska projekt.

Men på måndag kommer han till Sverige för att berätta om ett nytt svenskt äktenskap.

I spåren av succéer för sociala nätverk som Facebook och Twitter har världens it-entreprenörer tagit nästa steg och utvecklat mer kommersiella tjänster med koppling till nätverken. Spotify har haft stor framgång tack vare samarbetet med Facebook.

Men hetast just nu är nätets rabattkuponger – Groupon – som utnyttjat Facebook för att växa. I veckan börsnoterades Groupon och värdet för IT-bolaget rusade upp till 90 miljarder kronor. Tidigare hade ägarna till Groupon nobbat ett bud från Google på 40 miljarder.

Stenbecks investmentbolag Kinnevik är en stor vinnare på Groupon. Efter att ha köpt in sig för en mindre summa är nu Kinneviks aktier värda två miljarder kronor.

Svenska Wrapp hoppas nu följa i Groupons spår.

Affärsidén är enkel – gratulera dina Facebookvänner med digitala presentkort som skickas via smartmobiler i en app. Om du är tidigt ute är presentkorten gratis men du kan också fylla på det med riktiga pengar. Wrapp har gjort succé och legat högt på nedladdningslistorna efter lanseringen i september.

Clas Ohlson, Indiska, Björn Borg, Euroflorist, Synoptik, Granit, Stadium och Cervera är några svenska företag som under de senaste veckorna börjat samarbeta med Wrapp.

IT-bolaget har startats av Hjalmar Winbladh, som sålde sitt första IT-bolag till Microsoft för en miljard kronor, tillsammans med bland andra Spotifys förre teknikchef Andreas Ehn.

Nästa steg för Wrapp, som redan uppmärksammats av Wall Street Journal, blir internationell lansering men då krävs ännu större muskler.

Och som av en händelse kommer Niklas Zennström nu in i bilden. Expressen kan i dag avslöja att Zennström och Winbladh på måndag ska berätta mer om framtidsplanerna för Wrapp.

Niklas Zennström har tjänat elva miljarder kronor på at sälja Skype två gånger.

Hans nya roll är som affärsängel och riskkapitalist. Zennström är nu vd för Atomico som investerar i nya internet- och mobilbolag. Hans största succé hittills är satsningen på det finska spelbolaget Rovio som lanserat mobilspelet Angry Birds.

På senare tid har han fyllt på sina riskapitalfonder i Atomico med kapital för att kunna investera i nya guldägg. Hittills har han dock undvikit Sverige, men nu tycks Järfällas store son ha sett något speciellt i Wrapp.

Så blev Zennström miljardär

2005 sålde Niklas Zennström och hans kompanjon Janus Friis Skype, som erbjuder gratis telefonsamtal via internet, till Ebay och tjänade sju miljarder kronor var.

Men Ebay misslyckades med att få Skypes affärer att lyfta och tack vare att Zennström/Friis fortfarande kontrollerade viktig programvara kunde de tvinga till sig 14 procent av bolaget.

När Microsoft i våras köpte Skype för 53 miljarder fick Niklas Zennström, som nu bor i London med sin franska fru, ytterligare fyra miljarder kronor.

En mindre del av förmögenheten har han lagt på en egen ö i Stockholms södra skärgård.

Här har Zennström satsat pengar
FON Tjänst för trådlöst internet som bygger på att folk delar med sig av sitt bredband och får betalt för det.
HEYSAN! Community och chatt i mobilen med en miljon användare.
LAST.FM Populär musiktjänst som sålts vidare med god förtjänst.
MEMOLANE Samlar allt från exempelvis Facebook, Twitter, Youtube, Flickr, Picasa, Linkedin, etc i en tidslinje.
ANGRY BIRDS Finskt spelutvecklingsbolag som gjort succé med spelet Angry Birds.

Läs mer om Zennströms investeringar här.