Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Saabkramarna, Antonov och bankplundringen

Victor Mullers kompanjon i Saab – den ryske finansmannen Vladimir Antonov – är efterlyst för ekobrott efter misstankar om bankplundring i Baltikum.

Räcker det för att de mest naiva Saabkramarna ska förstå varför han inte fick köpa Saab?

Jag kräver inte dumstrut på för Antonovs svenska supporterklubb, men hoppas på en något mer seriös diskussion framöver om Saabs framtid.

Jag har många gånger förvånats över naivitet i fallet Saab. Även om jag kan förstå att anställda, fack och regionen desperat greppat varje halmstrå i Victor Mullers cirkusföreställning borde alla ha tjänat på att hålla huvudet kallt.

Socialdemokrater och flera medier med Aftonbladet i spetsen har lanserat Antonov som Saabs räddare och anklagat regeringen för att vara för kallsinnig till honom. I Aftonbladet har också Antonovs ombud anklagat regeringen för att ha haft en hemlig agenda för att driva Saab mot undergång. Metallbasen Stefan Löfven har också varit ute och krävt att Antonov ska släppas in i Saab.

– Vad tusan är problemet, har han sagt till nyhetsbyrån TT apropå Antonov.

Det har funnits konkreta varningsklockor:

# Antonovs svenska ombud, som kommit med fräna utspel mot regeringen, är dömd för ekobrott och har tidigare figurerat i tveksamma affärer.

# Antonovs far sköts ned i en misstänkt maffiauppgörelse.

# Antonov påstods i samband med att ombudet anställdes och hans Sverigekontor öppnades vara god för 40 miljarder kronor. Trots det kunde han inte lösa EIB-lånet på två miljarder – varför gjorde han inte det om han trodde så mycket på Saab som han sagt? EIB hade inte kunnat hindra honom från att köpa Saab då. Varför var EIB-lånen så intressanta?

Nu vet vi mer. Regeringen och Riksgälden spelade frågan om Antonov vidare till Europeiska investeringsbanken, EIB, som vägrade godkänna Antonov som ägare av Saab så länge företaget lånade miljarder av EIB. Riksgälden och regeringen hade inte samma beslutsunderlag som EIB och godkände därför Antonov. Jag vet att regeringen varit splittrad i frågan och att moderater runt Fredrik Reinfeldt men framförallt på Anders Borgs finansdepartement hela tiden varit tveksamma till Antonov – och ex-näringsministern Maud Olofssons uttalande om Antonov.

– Affärsman, entreprenöriell och trevlig, sammanfattade hon sina intryck av Antonov efter ett möte tidigare i år.

Jag har tidigare konstaterat att EIB måste haft skäl för sin tvekan, men att det kanske inte är så enkelt att förklara med tanke på banksekretessen även om jag hört att EIB:s beslut kom efter varningar från baltiska centralbanker (läs mitt reportage från i september i GT/Expressen). I efterhand har det nu visat sig vara rätt. Antonov efterlystes i går och är misstänkt för plundring inom den baltiska bankgruppen. Misstankarna gäller både bedrägeri och penningtvätt. 1,3 miljarder saknas.

Och för de stackars Saabanställda fortsätter helvetet med ett nytt besked om att lönen kommer dröja på grund av att de före detta ägarna GM vägrar godkänna kinesiska Pang Da och Youngman som ägare. Därmed är Saab fortfarande i händerna på Victor Muller, och hans kompanjon Vladimir Antonov som backat upp Saabköpet med ett lån.